LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti

Mađarsko sveučilište u problemima – zatvara li se jedna od najboljih europskih obrazovnih institucija?

Prekinuti su pregovori između BME-a i Ministarstva kulture i inovacija o povećanju plaća i drugim ključnim financijskim pitanjima, što dovodi u pitanje budućnost ovog vrhunskog Sveučilišta.

Prekinuti su pregovori između BME-a i Ministarstva kulture i inovacija o povećanju plaća i drugim ključnim financijskim pitanjima, što dovodi u pitanje budućnost ovog vrhunskog Sveučilišta.

Sveučilište za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti (BME), jedno od najprestižnijih sveučilišta u Mađarskoj i redovito svrstano među najbolje europske obrazovne institucije, suočava se s ozbiljnim financijskim problemima. Prekinuti su pregovori između BME-a i Ministarstva kulture i inovacija o povećanju plaća i drugim ključnim financijskim pitanjima. Oni iz svog proračuna ne mogu uvesti povećanje plaće, što dovodi u pitanje budućnost ovog vrhunskog Sveučilišta.

BME, zajedno sa Sveučilištem ELTE, Glazbenom akademijom Liszt Ferenc i Mađarskim sveučilištem lijepih umjetnosti, pokušalo je dogovoriti povećanje plaća za svoje zaposlenike i nastavnike s Ministarstvom kulture i inovacija, prenosi Index.hu. Bitno je za spomenuti kako su navedena sveučilišta državne institucije. Međutim, pregovori su završili bez uspjeha, ostavljajući BME u teškoj situaciji. Sindikati sveučilišta nisu uspjeli postići dogovor s Vladom, unatoč jasnoj potrebi za povećanjem plaća u sektoru obrazovanja.

Studenti Filozofskog fakulteta u Puli predstavili radove na „XVI. Danima povijesti”



Jedan od glavnih razloga za ovu krizu je drastično smanjenje državne potpore. Prema riječima skupine nastavnika na BME-u, državna potpora danas iznosi samo 40 posto one od prije 20 godina. Ovaj pad financiranja doveo je do ozbiljnog smanjenja resursa i nemogućnosti uvođenja nužnih povećanja plaća iz vlastitog proračuna.

"Naša institucija tone, a čini se da nas jedino superheroj ili čudo mogu spasiti." rekli su zabrinuti nastavnici s BME-a.


Ostaje za vidjeti hoće li mađarska Vlada uspjeti pronaći način da podrži BME u njihovoj borbi za opstanak. U međuvremenu, dok se nastavnici i studenti nadaju boljim danima, budućnost jedne od najvažnijih obrazovnih institucija u Mađarskoj visi o tankoj niti.
IZVOR: DAILY NEWS HUNGARY/INDEX.HU
FOTO: SVEUČILIŠTE ZA TEHNOLOGIJU I EKONOMIJU U BUDIMPEŠTI (BME)