LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljeto na Savi

Ljetni smještaj u Zagrebu koristi gotovo 700 studenata: „Cijena smještaja je previsoka”

Studentski centar u Zagrebu svojim studentima nudi i ljetni smještaj, od 16. srpnja do 31. kolovoza. Ove se godine ljetni smještaj plaća 150 eura, a kako to izgleda, rekla nam je jedna od stanarki – Marija (21) s Grafičkog fakulteta.

Studentski centar u Zagrebu svojim studentima nudi i ljetni smještaj, od 16. srpnja do 31. kolovoza. Ove se godine ljetni smještaj plaća 150 eura, a kako to izgleda, rekla nam je jedna od stanarki – Marija (21) s Grafičkog fakulteta.

Ljeto u Zagrebu nešto je čega se većina studenata grozi, ali postoje i oni koji to ne mogu izbjeći ili jednostavno ne žele. Kako je smještaj u studentskim domovima moguć samo od rujna do polovice srpnja, oni koji žele ostati u studentskim sobama nakon toga moraju se prijaviti na ljetni smještaj.

Ljeti su svi studenti smješteni u studentskom domu Stjepan Radić, odnosno na Savi. Ove godine 687 studenata smješteno je na Savi, a cijena ljetnog smještaja je 150 eura, odnosno 1.130,18 kn. Jedan od velikih minusa ljetnog smještaja je taj što su sve menze u Zagrebu – zatvorene. Upravo to stvara probleme mnogim studentima, potvrdila nam je Marija (21) s Grafičkog fakulteta.

Odlučila sam ostati na ljetnom smještaju zbog posla i odrađivanja stručne prakse u Zagrebu. Hranu svakodnevno sama kuham u domu. Smatram da bi barem jedna menza trebala biti otvorena za one koji zbog učenja/poslova nemaju vremena kuhati. Također, često zna biti gužva u kuhinji jer svi istovremeno kuhamo. Smatram da je cijena smještaja previsoka zato što zbog zatvorenih menzi imamo i dodatne troškove prehrane.


Iz SC-a Zagreb rekli su nam da je dosadašnja praksa pokazala kako nema dovoljno zainteresiranih stanara koji bi koristili usluge prehrane po punoj komercijalnoj cijeni obroka.
 

Tijekom ljetnog smještaja (16. srpanj do 31. kolovoz) studenti nemaju pravo na korištenje subvencije za prehranu i smještaj, a sam smještaj koristi manji broj studenata. Sukladno tome, Studentski centar u Zagrebu omogućuje svojim djelatnicima korištenje kolektivnog godišnjeg odmora kako bi tijekom akademske godine imali dovoljan broj radnika koji će moći raditi u brojnim restoranima u kojima Studentski centar omogućuje subvencioniranu prehranu studentima.


Marija (21) rekla nam je da je ljeto na Savi puno mirnije nego tijekom akademske godine kada su svi paviljoni puni, no to je i očekivala. Ono što ju je iznadilo jest velik broj stranih studenata s kojima se dijeli ljetni smještaj. Ona je u sobi s cimericom što joj se sviđa jer nije navikla biti sama. 
 

Osobno ne vidim razlog zašto se cijena ljetnog smještaja toliko razlikuje od cijene smještaja tijekom akademske godine budući da su na smještaju i dalje studenti te nam se ne nudi ništa više nego na smještaju tijekom godine. Također, ovo ljeto nisam imala dobro iskustvo s higijenskim uvjetima (stari i prljavi tuševi/umivaonici) u 7. paviljonu. Ovo mi je prvo ljeto na Savi i vjerojatno ću se vratiti i dogodine zbog poslovnih i privatnih obaveza.

FOTO: STUDENTSKI DOM STJEPAN RADIĆ