LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Ljetna škola novost je ovogodišnjeg PUBMET programa

Kao i prethodnih godina, glavni dio programa čini konferencija, koja će se u svome 11. izdanju održati od 12. do 13. rujna, i to na temu procjena istraživanja. Međutim, od ove godine, konferencija čini tek drugi dio programa.

Kao i prethodnih godina, glavni dio programa čini konferencija, koja će se u svome 11. izdanju održati od 12. do 13. rujna, i to na temu procjena istraživanja. Međutim, od ove godine, konferencija čini tek drugi dio programa.

I ove godine na Sveučilištu u Zadru održava se PUBMET, konferencija o otvorenoj znanosti. Kao i prethodnih godina, glavni dio programa čini konferencija, koja će se u svome 11. izdanju održati od 12. do 13. rujna, i to na temu procjena istraživanja. Međutim, od ove godine, konferencija čini tek drugi dio programa.

Naime, PUBMET2024 obogaćen je i prvom ljetnom školom znanstvene publikacije, koja će se održati prije same konferencije, točnije, od 10. do 12. rujna. Trodnevni program škole obuhvaća teme koje definiraju dinamičan krajolik znanstvene komunikacije, i nudi detaljan uvid u nove trendove i praktične primjene.
 

Teme prve ljetne škole znanstvene publikacije PUBMET2024


Nekoliko je ključnih tema ovog događaja, među kojima su i izazovi indeksiranja publikacija, vidljivosti, metapodataka i trajnih identifikatora te interoperabilnosti podataka. Govorit će se, zatim, i o višejezičnosti u znanstvenom izdavaštvu i odgovornoj upotrebi računalno potpomognutog prevođenja. Škola će obraditi i temu integriteta istraživanja, uključujući jasan i transparentan opis postupaka, otkrivanje krivotvorenja podataka i manipulacija slikama, generativne AI alate i etiku, lažne radove i druge primjere lažnog istraživanja. Konačno, dotaknut će se i prava i licenciranja, uključujući posljedice odabira licence, zadržavanje autorskih prava i prijenos prava.

S ciljem oblikovanja budućnosti znanstvene komunikacije, PUBMET se održava već 11. godinu zaredom. Organizatori ovog događanja su Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zadru – Odjel za informacijske znanosti, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Medicinski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Svi detalji o konferenciji bit će dostupni na službenoj stranici PUBMET2024.
FOTO: UNSPLASH