LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Kroz projekt „EFRI Buddy” stariji kolege mentoriraju buduće brucoše

„EFRI Buddy je još jedan od projekata i aktivnosti kojima Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci parira mnogim međunarodnim visokim učilištima.”

„EFRI Buddy je još jedan od projekata i aktivnosti kojima Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci parira mnogim međunarodnim visokim učilištima.”

Centar za karijere EFRI u Rijeci nastavlja s projektom EFRI Buddy koji omogućava starijim studentima da mentoriraju nove brucoše. Ovaj program pruža podršku novim studentima kroz organizirane sastanke, edukaciju i aktivnosti tijekom prvih mjeseci studija. Studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci bili su pozvani prijaviti se do 30. travnja 2024. godine do 12 sati i postati mentori te sudjelovati u edukaciji i radionicama. Nakon završetka projekta, buddyji dobivaju priliku razviti vještine, volontirati i dobiti potvrdu fakulteta
 
Kontaktirali smo Centar za karijere Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te dobili izjavu prodekanice za suradnju s gospodarstvom i poslovanje, izv. prof. dr. sc. Vesne Buterin, koja ističe vrijednost ove inicijative:
 

„EFRI Buddy je još jedan od projekata i aktivnosti kojima Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci parira mnogim međunarodnim visokim učilištima. Većini studenata prve godine studija, grad Rijeka i EFRI tek trebaju postati novi dom, a ovaj projekat značajno pridonosi tome. Buddyji su snažna podrška brucošima u suočavanju s izazovima tijekom prvih mjeseci studija”, rekla je izv. prof. dr. sc. Vesna Buterin.


Razgovarali smo i s Dorjanom Dodić Tomljanović, spec. oec., stručnom suradnicom iz Centra za karijere, koja je s nama podijelila kako je inicijativa EFRI Buddy osmišljena, na koji način ona funkcionira te koji su planovi za budućnost.
 

Koliko dugo ste planirali ovu inicijativu EFRI Buddy te koja je bila glavna motivacija?


Projet EFRI Buddy se na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci provodi od 2018. godine te su do 30. travnja otvorene prijave za 7. generaciju studenata-mentora. Primarni cilj ovoga programa je nove generacije studenata upoznati s mogućnostima koje im se nude studiranjem na našem Fakultetu, a kroz povezivanje i mentorstvo starijih studenata. Svjesni smo kako je donedavnim maturantima o eventualnim nedoumicama jednostavnije raspraviti s vršnjacima nego s npr. profesorima ili djelatnicima stručnih službi, a i tko bi im mogao bolje predstaviti sve prilike studentskog života od njihovih starijih kolega?
 

Kako ste prepoznali potrebe i izazove novih brucoša za pokretanje ovog programa?


Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci već više od 10 godina djeluje Centar za karijere koji radi na mnogobrojnim aktivnostima usmjerenim na povezivanje studenata i poslodavaca. Kroz komunikaciju sa studentima, a prema uzoru na neka međunarodna visoka učilišta, došlo se na ideju pokretanja jednog ovakvog projekta i kod nas. Veliki broj naših studenata dolazi iz drugih dijelova Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva te je jednostavno velika i potreba za buddyjima koji će svoje iskustvo studiranja i života u Rijeci podijeliti s novim generacijama studenata.


Na koji način će funkcionirati EFRI Buddy između studenata – brucoša i buddya?


Svi prijavljeni buddyji od strane Centra za karijere prolaze edukaciju o prezentacijsko-komunikacijskim vještinama te event managementu. Također, pripremaju se za sva potencijalna pitanja i nedoumice brucoša. Prilikom upisa, svaki brucoš bira svoj studijski smjer i sukladno tome, po svakom smjeru se određuju 2-3 buddyja koja su potom zadužena za tu grupu brucoša. U prvom tjednu nove akademske godine, brucoše dočekuju njihovi buddyji koji ih potom upoznaju s Fakultetom i studentskim obvezama, ali im ti isti buddyji ostaju na raspolaganju tijekom cijele akademske godine putem internih grupa.


Kako planirate proširiti ovu inicijativu među brucošima te kako ćete povećati broj sudionika?


Brucoši su svih ovih godina bili oduševljeni ovim programom i rado se sami uključuju u projekt naredne godine kada prođu prvu godinu prijediplomskog studija te steknu određeno znanje i iskustvo koje bi mogli prenijeti svojim mlađim kolegama. Jednom kada uđu u projekt, najčešće ostaju u njemu do kraja svojeg studija. Od ove godine je planiran i veći angažman samih buddyja u kreiranju programa Tjedna brucoša.


Kako će izgledati Tjedan brucoša, koja ćete znanja širiti i kakve radionice će se održavati?


U prvom tjednu nove akademske godine, sada već tradicionalno, sve je usmjereno na nove brucoše. Od pozdravnog govora članova Uprave fakulteta i sastanaka s buddyjima pa do stručnih radionica naših bivših studenata, a danas uspješnih poslovnih ljudi i stručnog obilaska grada Rijeke te predavanja koja im pomažu u adaptaciji na studentske dane poput: kako uspješno pripremati ispite, vođenje budžeta, nošenje sa stresom, pronalazak posla, stručne prakse ili pokretanje vlastitog poduzeća. Za novu akademsku godinu i Tjedan brucoša pripreme su krenule i program će biti uskoro objavljen. Ono što sa sigurnošću možemo reći je kako će se svakako uključiti studenti te će se implementirati njihove ideje jer ipak su najbolje takve – studenti za studente.
FOTO: UNSPLASH