LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Kreće projekt samotestiranja učenika, MZO otkrilo planira li testiranje i za studente

MZO ima cilj smanjiti broj učenika koji odlaze u samoizolaciju pa uvodi projekt samotestiranja učenika.

MZO ima cilj smanjiti broj učenika koji odlaze u samoizolaciju pa uvodi projekt samotestiranja učenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je novi projekt s ciljem smanjenja broja učenika u samoizolaciji: samotestiranje

Naime, svaki će učenik, prema do sada dostupnim informacijama, dobiti četiri testa, a onda će se kod kuće, prije odlaska u školu ponedjeljkom, testirati. Testiranje će provoditi roditelji i bit će dobrovoljno, što znači da se učeniku koji ne donese negativan test neće moći zabraniti ulazak u školu. 

Cilj ove mjere je, kako ističu iz MZO-a, smanjiti broj učenika koji idu u samoizolaciju jer je do sada bila praksa da zbog jednog pozitivnog učenika cijeli razred odlazi u samoizolaciju. Takva praksa opterećuje učenike, nastavnike, ali i roditelje, pa se sada radi na mjerama koje bi smanjile broj samoizoliranih učenika. 

Budući da se i na fakultetima slušaju predavanja u velikim skupinama, često većima nego u školama, pitali smo Ministarstvo obrazovanja planira li se možda i fakultetima poslati određeni broj testova koji bi se podijelio studentima kako bi se mogli samostalno testirati. Takvi testovi dobro bi došli i onim studentima čiji fakulteti traže COVID-potvrde, a nisu cijepljeni. 

Prema onome što nam je odgovorilo MZO, za sada takvo što nije u planu, odnosno i dalje je kontrola epidemiološke situacije prepuštena upravama pojedinih fakulteta.
FOTO: UNSPLASH