LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar u Zagrebu

Kontaktirali smo s SC-om vezano za nekoliko problema oko natječaja; evo što kažu

Kome se studenti mogu obratiti zbog građana smještenih na Cvjetnom, zašto se nije ulagalo u infrastrukturu studentskih domova i koji su opravdani razlozi za zamjenu kategorije ili studentskog doma samo su neka od pitanja koja smo pokušali saznati od zagrebačkog SC-a.

Kome se studenti mogu obratiti zbog građana smještenih na Cvjetnom, zašto se nije ulagalo u infrastrukturu studentskih domova i koji su opravdani razlozi za zamjenu kategorije ili studentskog doma samo su neka od pitanja koja smo pokušali saznati od zagrebačkog SC-a.

Studentskom centru u Zagrebu jučer smo poslali upit vezano za to što studenti planiraju prosvjed nezadovoljni postupcima SC-a i ovogodišnjim natječajem za smještaj, pitali smo ih mogu li nam navesti neke primjere opravdanih razloga za zamjenu kategorija smještaja ili zamjene studentskog doma, što imaju reći o tome da se nije dovoljno ulagalo u infrastrukturu smještaja, a spomenuli smo i da neki studenti koji su ostali bez starih soba žele mogućnost ranije rezervacije smještaja jer se ne žele natjecati s brucošima za mjesto.
Vezano:
Već od ranije znamo da Studentski centar u Zagrebu ne može učiniti ništa po pitanju smještaja građana koji se u Studentskom naselju Cvjetno naselje nalaze jer su u potresu ostali bez svojih domova, pa smo pitali i kome se onda studenti mogu obratiti. Međutim, ni na jedno od spomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a odgovor koji nam je uputio sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjak prenosimo u cijelosti:
– Zbog potresa u gradu Zagrebu Studentski centar u Zagrebu (SC) temeljem naloga o mobilizaciji (nalog smo primili od strane Stožera civilne zaštite) dijela kapaciteta SC-a Zagreb u SD Cvjetno naselje preuzeli smo obavezu smještaja i prehrane građana grada Zagreba čiji su stambeni objekti oštećeni u potresu. SC Zagreb nema ovlasti zbrinjavanja građana koji su privremeno smješteni u našim kapacitetima izvan SC-a Zagreb. Vjerujemo da će nadležna državna tijela uskoro iznaći rješenja koja će zadovoljiti i potrebe studenata i potrebe naših sugrađana.

Prilikom prijave studenata za subvencionirani smještaj u studentskim domovima, jedan od obaveznih koraka prijave je i ispunjavanje web prijave za smještaj. Između svega ostalog studenti mogu odabrati dvije željene kategorije u kojima preferiraju smještaj.

Od ukupnoga broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova Europske unije najmanje 50% ili prema definiranome postotku u potpisanome ugovoru o izgradnji doma mora biti namijenjeno studentima s invaliditetom i studentima čiji ukupni mjesečni prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65% proračunske osnovice.

Studentski centar u Zagrebu sukladno navedenom članku 25. Pravilnika MZO zadržava pravo razmještaja studenata u obnovljene kapacitete studentskih domova. Prednost pri smještaju u obnovljene kapacitete studentskih domova imaju studenti iz Pravilnika MZO:
  • članak 8., stavak 4., studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije,
  • članak 14., stavak 8., studenti s invaliditetom od 6. do 10. kategorije,
  • članak 14., stavak 9., studenti čija obitelj koristi zajamčenu minimalnu naknadu (stalnu pomoć za uzdržavanje prema propisima o socijalnoj skrbi),
  • članak 14.,stavak 11., studenti čiji ukupni prosječni mjesečni prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi: 0 kn do 65 % proračunske osnovice (2.161,90 kn).
Sukladno navedenom studentima je dodijeljen smještaj, vodeći računa o tome da se zadovolji propisani članak pravilnika MZO. Bitno je naglasiti da je 90% studenata ostvarilo pravo na smještaj u jednoj od željenih kategorija, dok su preostali sa nižim brojem bodova smješteni unutar kapaciteta gdje je ostalo mjesta. Sve navedeno lako je provjerljivo putem stručne službe – Poslovnice za smještaj studenata.

Studentima, koji nisu zadovoljni kategorijom smještaja omogućeno je da predaju zahtjeve za premještaj. Iste donose osobno, šalju poštom ili putem e-maila (poslovnica@sczg.hr).Napominjemo da zahtjeve za premještaj ispunjavaju studenti koji su ostvarili pravo na smještaj te imaju opravdani razlog zašto se žele preseliti iz jednog studentskog doma u drugi. Ne postoji vremenski rok u kojem se premještaj mora omogućiti, već će se isti ponuditi kada to bude moguće s obzirom na slobodne kapacitete.
FOTO: STUDENTSKI.HR / IVAN PERKOV