LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Konferencija SpliTech uz izvrsne je govornike privedena kraju

Ovogodišnja konferencija o pametnim i održivim tehnologijama oborila je dosadašnje rekorde po pitanju dolaska eminentnih znanstvenika i stručnjaka iz akademske zajednice, ostalih zainteresiranih gostiju iz cijelog svijeta te brojnih studenata.

Ovogodišnja konferencija o pametnim i održivim tehnologijama oborila je dosadašnje rekorde po pitanju dolaska eminentnih znanstvenika i stručnjaka iz akademske zajednice, ostalih zainteresiranih gostiju iz cijelog svijeta te brojnih studenata.

Četvrto izdanje SpliTech konferencije održano od 18. do 21. lipnja 2019. uspješno je privedeno kraju nakon triju dana znanstvenog dijela održanog u Bolu na Braču te posljednjeg dana na splitskom FESB-u, gdje je cijeli dan bio posvećen IoT (Internet of Things) danu. Konferenciju je posjetilo više od 500 domaćih i inozemnih gostiju iz više od 30 zemalja cijelog svijeta.

U moru znanstvenih konferencija kojih je svakim danom sve više, SpliTech ugledao je svoje četvrto izdanje i to u superlativima. S preko 200 radova dobivenih na recenziju, ovogodišnji SpliTech prikupio je 30 posto više radova u odnosu na prošlu godinu. Tehnički susponzor konferencije međunarodna je organizacija IEEE, koja garantira visoku citiranost i kvalitetu objavljenih radova.

Na samom službenom otvorenju SpliTech konferencije na Braču najveći interes prisutnih izazvala su predavanja dvaju eminentnih znanstvenika Luigia Atzoria i Davida Wilkinsona. Prof. dr. sc. Luigi Atzori sa Sveučilišta Cagliari u Italiji jedan je od pionira ideje i najcitiranijih znanstvenika u području IoT-a, a na konferenciji je održao predavanje naziva Veliki potencijal suradnje IoT uređaja. Tom je prilikom izjavio:

 – U 2019. preko 13 milijuna IoT uređaja postavljeno je ili će biti postavljeno širom svijeta. Ti uređaji će vršiti interakciju ne samo s čovjekom kao krajnjim korisnikom, već će se sve više razvijati potreba za interakcijom među uređajima. Samim tim javlja se potreba za izradom protokola i standarda koji će omogućiti jednostavnu i nesmetanu komunikaciju među takvim IoT uređajima. Primjerice, komunikacija vašeg automobila i garažnih vrata, među više automobila različite marke u prometu predstavljat će izazov koji će biti potrebno riješiti. Prednosti takve učinkovite suradnje među uređajima velike su, ali su pitanja na koja je potrebno odgovoriti i odluke koje je potrebno donijeti – izazovni.

Uz predavanja, tutoriale, sastanke s predstavnicima tvrtki, okrugle stolove, poster-prezentacije, dodijeljena je nagrada Best Paper Award za rad UAV-aided Sustainable Communication in Cellular IoT System with Hybrid Energy Harvesting Zhenjie Tan s fakulteta Xi’an Jiaotong University u Kini. Zabavni dio programa odnosio se na nagradne kvizove i turnir u FIFA 19 e-sport natjecanju u kojem su pobjednici mogli osvojiti praktične nagrade iz svijeta IoT-a.

Cilj konferencije ostvaren je, tj. razmijenjena su znanja u području pametnog okružja / grada, energije i inženjerskog modeliranja te zdravlja. Mnoge su poslovne suradnje već dogovorene, studenti i ostali gosti zadovoljni prenesenim znanjem, a ni zlatni sponzori ICT Županija, Rimac Automobili i Thermtest Instruments Europe nisu krili oduševljenje podržavanjem upravo ovakve konferencije tvrdeći da je baš ova četvrta – najbolja do sada, prenose organizatori.

FOTO: SPLITECH