LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečano otvorena obnovljena zgrada

Konačno je obnovljen Učiteljski fakultet, ministar Fuchs pohvalio brzinu i kvalitetu radova

Službeno je otvorena obnovljena zgrada Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije, čime su stvoreni moderni uvjeti za obrazovanje budućih učitelja, dok studenti i osoblje nakon seljenja na brojne lokacije s nestrpljenjem iščekuju povratak u svoje prostore.

Službeno je otvorena obnovljena zgrada Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije, čime su stvoreni moderni uvjeti za obrazovanje budućih učitelja, dok studenti i osoblje nakon seljenja na brojne lokacije s nestrpljenjem iščekuju povratak u svoje prostore.

Službeno je otvorena potpuno obnovljena zgrada Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Obnova, financirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, obuhvatila je vraćanje zgrade u funkcionalno stanje nakon oštećenja u potresu. Projekt, vrijedan 23,4 milijuna eura, uspješno je priveden kraju, a studenti i osoblje spremni su započeti novu akademsku godinu u moderniziranim prostorima koji zadovoljavaju najviše standarde.
 

Svečanost otvorenja i ulaganja u obrazovanje


Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni uzvanici, uključujući državnog tajnika Domagoja Orlića te ministra znanosti, obrazovanja i mladih Radovana Fuchsa koji je naglasio važnost ovog projekta za obrazovni sustav Hrvatske. Ministar Fuchs najavio je i dodatnih 5,2 milijuna eura za obnovu odsjeka u Petrinji te pohvalio brzinu i kvalitetu radova, istaknuvši kako je obnova važan korak prema unapređenju obrazovnih uvjeta za buduće učitelje.

Sustav u Hrvatskoj ne prepoznaje na tisuće darovite djece, hoće li najavljeni pravilnik donijeti promjene?


 

Duga tradicija i novi početci


Učiteljski fakultet ima dugu povijest obrazovanja učitelja i odgojitelja te u novim prostorima planira nastaviti tu tradiciju. Obnova zgrade uključila je povećanje konstruktivne otpornosti, energetsku učinkovitost i opće unapređenje infrastrukture, čime se osigurava sigurno i moderno okruženje za obrazovanje. Ovaj fakultet pruža obrazovanje na različitim razinama, od magistara primarnog obrazovanja do doktorskih studija, a obnova omogućava još kvalitetniji rad u godinama koje dolaze.
 

Izazovi obnove povijesne zgrade


Ministarstvo objavilo popis studijskih programa koji mogu konkurirati za državne stipendije u STEM područjima


Obnovljena zgrada, koja datira iz 1939. godine i predstavlja kulturno dobro, bila je poseban izazov za restauratore. Svaki detalj, od stepenica do keramičkih pločica, morao je biti pažljivo obnovljen kako bi se očuvala povijesna vrijednost. Zgrada je djelo poznatog arhitekta Zvonimira Vrkljana, a obnova je zahtijevala preciznost i stručnost. Dekan Učiteljskog fakulteta, dr. sc. Siniša Opić, istaknuo je važnost ovog projekta za očuvanje baštine te ponos što su radovi dovršeni u manje od dvije godine.
 

Studenti spremni za nove izazove


Nakon seljenja na 18 različitih lokacija diljem grada, studenti se raduju povratku u svoju omiljenu zgradu na Savskoj 77. Nova akademska godina donosi brojne prilike, uključujući nove programe i sve veći broj upisanih studenata. Dekan Opić je naglasio kako fakultet priprema međunarodne programe za strane studente, čime se potiče dolazna i odlazna mobilnost. Studenti su, unatoč izazovima, spremni pokazati svoja znanja i vještine te se prilagoditi novim uvjetima obrazovanja.
IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: UČITELJSKI FAKULTET