LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova pravila

Koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome, iz najnovije obavijesti SC-a potpuno je nejasno

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Iako je opće poznata činjenica da studenti nakon obrane diplomskog rada imaju pravo sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom student servisa, što se regulira donošenjem potvrde o završetku studija u nadležni studentski centar, u posljednje je vrijeme puno promjena koje se odnose na studentski rad. Jedna je od njih naglašena i posljednjom objavom koja je osvanula na stranicama Studentskog centra Zagreb.

Studenti/ice koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom ak.god. 2018./2019. ostvaruje pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, stoji u objavi na stranicama zagrebačkog Student servisa, čiji nastavak glasi: Student/ica koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruje ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvijet

- nemam zasnovan radni odnos,

- ne obavljam samostalnu djelatnost obrta,

- ne obavljam slobodno zanimanje,

- ne obavljam djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Screenshot

Iako je trebala biti obavijesna, ova je objava korisnike student servisa poprilično zbunila. Ako student/ica koji/a diplomira tijekom ak. god. 2018/2019. ostvaruje pravo na rad do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, kako stoji u obavijesti, znači li to da netko tko diplomira u veljači 2019. godine ima pravo raditi sljedećih 7 mjeseci, dok netko drugi, tko svoj diplomski rad obrani u rujnu 2019. ima pravo raditi tijekom sljedeća tri mjeseca? 

Što je SC ovime htio poručiti, potpuno je nejasno, a mi smo im poslali upit kako bismo saznali radi li se o nepažnji osobe koja je obavijest pisala ili su neki studenti zaista u povlaštenijem položaju u odnosu na druge. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

FOTO: STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU