LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pogledajte program za 2015./2016. godinu

Klub mladih KLOOZ kreće s novim programom!

Klub mladih KLOOZ, projekt Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti (CINAZ), kreće s četvrtom godinom svog djelovanja uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH.

Klub mladih KLOOZ, projekt Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti (CINAZ), kreće s četvrtom godinom svog djelovanja uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH.

Projekt prvog kluba mladih u Zadru, kojeg je pokrenula Udruga CINAZ 2012. godine, dobio je trogodišnju potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH. Ciljevi kluba mladih KLOOZ su pružiti organizirano i kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, poticanje kreativnog stvaralaštva, aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici kroz volontiranje, te informiranje i educiranje mladih.

U dosadašnjoj trogodišnjoj provedbi, programom je projekt obuhvatio 1285 mladih korisnika, pretežno studentske, a zatim srednjoškolske populacije, u dobi od 15 do 30 godina. U programu KLOOZ-a se godišnje provede 30-35 različitih aktivnosti namijenjenih interesima i potrebama mladih.

Partneri u trogodišnjoj provedbi projekta od 2015. do 2018. su Volonterski centar Zadar i Gradska knjižnica Zadar, s kojima je udruga CINAZ već ostvarila uspješnu suradnju u dosadašnjoj provedbi programa KLOOZ-a. Udruge suradnici u programu za 2015/2016. godinu su plesna udruga Nimeta, udruga Kreativne Adaptacije i udruga za poboljšanje kvalitete života TERRA iz Zadra i udruga za promicanje zdravog i cjelovitog načina života - Ekoartha iz Zagreba.

KLOOZ svojim programom pokiva šest različitih područja interesa mladih prema Nacionalnom programu za mlade od 2014. do 2017.: obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja; zdravlje i zdravstvena zaštita; aktivno sudjelovanje mladih u u društvu; kultura i mladi; mladi u europskom i globalnom okruženju; zapošljavanje i poduzetništvo.

I ove godine mlade grada Zadra i Zadarske županije očekuje bogat program, s mnoštvom zanimljivih radionica, edukacija i usluga, a sve su besplatne. 

Tečaj norveškog jezika i kulture

Cilj tečaja je upoznati polaznike s norveškom kulturom i jezikom. Predstavit će se norveški govorni jezik za početnike, kratka povijest o Vikinzima i povijest Norveške, običaji i narodne nošnje - pisana i nepisana kultura u Norveškoj, te će naučiti pripremiti tradicionalnu hranu.

Radionica sviranja rock gitare (akustične ili klasične) za početnike

Ciljevi radionice su: svladavanje osnovnih glazbenih vještina na gitari; razumijevanje osnovnih glazbenih pojmova kao što su ritam, ton, nota, akord, tempo; svladavanje osnovnih akorada, ritmova, melodija; vježbanje sluha; "skidanje" i učenje novih pjesma; sviranje s trzalicom i prstima; rifovi, power chordi. Uz to će polaznici naučiti svirati Smoke on the water (Deep Purple), Paranoid (Black Sabbath), Nothing Else Matters (Metallica), Don't Cry (Guns N' Roses), itd.

Radionice orijentalnog trbušnog plesa

Cilj radionice je uvod i učenje osnovnih tehnika orijentalnog trbušnog plesa. Radionica se sastoji od uvodnog dijela (parcijalne vježbe tijela za zagrijavanje), glavnog dijela: osnovni stav u orijentalnom plesu, izolacija prsnog koša, izolacija zdjelice, akcenti, shimmy (pokret potresujuće energije) i završnog dijela (istezanje i umirivanje tijela).

Radionica pisanja eseja

Radionica je namijenjena svim mladima koji žele razviti vještinu pisanja, te posebice maturantima koji se pripremaju za državnu maturu iz hrvatskog jezika. Ciljevi radionice su: naučiti razlikovati vrste tekstova; kroz primjere i vježbu naučiti kako stvoriti koncept i razraditi „priču“; razviti sposobnost razlikovanja bitnog od suvišnog; shvatiti značenje motiva u kreativnom pisanju; naučiti kako grafički oblikovati tekst – koji su osnovni dijelovi teksta; usvojiti gramatičke zakonitosti; razviti vještinu kreativnog pisanja u skladu s individualnim sposobnostima i interesima. Posebni ciljevi su: naučiti kako uspješno napisati esej na državnoj maturi (primjeri, vježbe, upute za srednjoškolce).

Radionica decoupage tehnike

Salvetna tehnika ili decoupage vrlo je jednostavna i popularna tehnika dekoriranja upotrebnih i ukrasnih predmeta pomoću salveta, decoupage papira i akrilnih boja. Može se koristiti za ukrašavanje svih materijala uključujući drvo, porculan ili svijeće. Polaznici će naučiti kako od dekorativnih salveta uz malo mašte od starih, odbačenih predmeta mogu dobiti prekrasne, unikatne stvari koje mogu sačuvati ili pokloniti i pretočiti ovu tehniku u stalan ili povremeni hobi.

Radionica sirove hrane (raw food)

Sirovom hranom se hrani tijelo, potiče zacjeljivanje i ozdravljenje, te održava vrhunsko zdravlje. Polaznici će se upoznati s prednostima i dobrobitima sirove prehrane za naš organizam. Steći će praktična znanja primjenjiva u svakodnevnom životu i saznati više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Polaznici će biti osposobljeni samostalno pripremati sirove delicije kroz jednostavne recepte (mlijeko, smoothie, energetske pločice, umaci, namazi ili paštete, deserti).

Radionica „Prezentacijske vještine”

Cilj radionice je naučiti polaznike kako napraviti kvalitetnu prezentaciju, savladati strah od javnog nastupa te izraziti sadržaj na razumljiv način, odnosno poboljšati efektivnost nastupa korištenjem vizualnih pomagala. Također će imati priliku naučiti i nove tehnike izražavanja, odnosno kako izraditi prezentaciju koristeći servis prezi.com. Dio radionice bit će posvećen i izradi dopisa za raznovrsne događaje.

Predavanje Feng shui

Feng shui drevna je kineska vještina, ne samo uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, već je to i način života u skladu s prirodom. Užurbanim načinom života sve se više udaljavamo od prirode, a Feng shui nas uvijek ponovo vraća prirodi i nama samima. Na predavanju će posjetitelji biti upoznati s osnovnim pojmovima Feng shuija, te jednostavnom primjenom istog u svakodnevnom životu.

Radionica izrade prirodne kozmetike

Polaznici će se upoznati  s prednostima prirodne kozmetiku te će se u praktičnom djelu radionice moći i sami okušati u izradi nekog kozmetičkog preparata. Cilj radionice je da se polaznici upoznaju i otkriju na koje si sve načine prirodnim resursima mogu pomoći u brizi za svoje zdravlje i njegu. Po završetku radionice očekujemo da će polaznici osim brige o vlastitom zdravlju, naučiti i osnove o izradi prirodne kozmetike te steći veće samopouzdanje da se i sami ubuduće okušaju na tom području. Očekujemo da će polaznici osvijestiti i važnost očuvanja i na ekološki održiv način korištenja lokalnih prirodnih resursa.

Edukativna radionica „Biti volonter”

Edukativna radionica na kojoj će svi zainteresirani saznati o vrstama i oblicima volontiranja, pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja, Etičkom kodeksu i Zakonu o volontersvu, kompetencijama stečenim volontiranjem i izdavanju potvrde o istima, gdje i kako postati volonter i o dostupnim volonterskim aktivnostima. Radionice će uključivati individualni i timski rad volontera koji će kroz različite vježbe dati sve važne informacije o volontiranju. 

Edukativna radionica „Međunarodno volontiranje”

Edukativna radionica o međunarodnim volonterskim kampovima te EVS-u (Europskoj volonterskoj službi). Na ovim će radionicama svi zainteresirani volonteri biti upoznati s mogućnošću sudjelovanja u inozemnim volonterskim aktivnostima. Informirat će ih se o tome gdje i kako pronaći aktivnosti i projekte koji se provode u inozemstvu, kao se kako se prijaviti na iste, koja je dokumentacija potrebna, kome se obratiti za sve daljnje upite i slično.

Predavanje „Seks i hrana”

Na predavanju će se raspraviti o mozgu kao "najvećem spolnom organu", neurotransmiterima te hrani kao afrodizijaku. Predstaviti će se utjecaj medija i interneta: "Što kaže google?", te anoreksija, bulimija i fetišizam kao rezultat odnosa prema hrani i seksualnosti. Za kraj će se dati kratki osvrt na zdrav odnos kako prema hrani, tako i prema vlastitoj seksualnosti.

Predavanje „Orijentalni ples – spoj Istoka i Zapada”

Polaznici će se teorijski upoznati s podvrstama orijentalnog plesa, načinom na koji je taj ples došao s Istoka na Zapad. Orijentalni (trbušni) ples spada u najstarije plesove i proteže se kroz mnoge kulture. Sastoji se od nekoliko podstilov: egipatski - Saidi, Baladi, Khaleegy, Shamadan, Shabi; turski i tribal fusion. Polaznici će se upoznati s dobrobiti ovog plesa za cjelokupno psihofizičko zdravlje čovjeka.  Cilj je kroz orijentalni ples mladima predstaviti istočnjačku kulturu i općenito popularizirati ples kao zdrav način života i rekreacije.

Radionice: Seksualnost i ja

Na radionicama će korisnici promišljati o vlastitoj seksualnosti, stavovima, vjerovanjima i ponašanju te zajednički tražiti odgovore na postavljena pitanja. Cilj radionca je detabuizirati i destigmatizirati pojedina pitanja vezana uz seksualnost i seksualno zdravlje i potaknuti zdravi psihički razvoj mladih.

Radionica Europass životopis

Europass je forma životopisa prihvaćena u većini zemalja Europske unije. Radionica će pomoći mladima u potrazi za mogućnostima zapošljavanja u inozemstvu. Polaznici će naučiti kako inozemnom poslodavcu predstaviti vještine i kvalifikacije na djelotvoran i razumljiv način.

Predavanje Upoznaj SALTO-YOUTH!

Predstavljanje online servisa SALTO-YOUTH  namijenjenog traženju prilika za neformalno obrazovanje mladih diljem Europe kroz razne edukacije i projekte, te pronalasku partnera u apliciranju na natječaje programa Erasmus+. 

Tribina i predstavljanje knjige Novi val i filozofija

Osvještavanje o kulturnom fenomenu Novog vala koji je ostavio traga najviše u umjetnosti (glazba, strip, arhitektura, primjenjena umjetnost), ,uz gostovanje autora istoimene knjige koji će podijeliti svoja vlastita iskustva.

Volonterska akcija Mladi čitaju! u sklopu kampanje Čitaj mi!

Obilježavanje prve nacionalne kampanje Čitaj mi! za čitanje djeci naglas i organiziranje volonterske akcije Mladi čitaju! u sklopu koje će se održati radionica osposobljavanja mladih volontera za čitanje priča djeci u ograncima Gradske knjižnice Zadar i gradskim vrtićima.

Akustičan glazbeni koncert, Večer šaha

Usluge: svakodnevni besplatni pristup internetu; čitaonica tiskovina, časopisa, edukativnih materijala i knjiga; ažuriranje oglasne ploče;  besplatno kopiranje za učenike i studente (eseji i seminarski radovi); društvene igre.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti (studeni-prosinac), Međunarodnog dana informiranja mladih 17. 4. 2016. i Europskog tjedna mladih 2016.