LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Još jedan studentski grad

Kaštela postaju sveučilišni grad!

Sveučilište u Splitu trebalo bi djelovati i u Kaštel Novom od iduće akademske godine.

Sveučilište u Splitu trebalo bi djelovati i u Kaštel Novom od iduće akademske godine.

Gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović, održao je jučer u gimnaziji u Kaštel Novom radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Splitu Draganom Ljutićem na temu uvođenja prvih studijskih programa na područje Kaštela, stoji na službenim stranicama grada.
 
VEZANO: Zemlja studentskih gradova: pogledajte gdje se sve može studirati u Hrvatskoj

Od listopada ove godine u prostorima sadašnje gimnazije u Kaštel Novom uvode se Studij mora i novinarstva. Informaciju je potvrdio rektor Ljutić koji je zajedno sa suradnicima i čelnicima Grada Kaštela obišao prostore u kojima bi od početka iduće akademske godine trebalo djelovati sveučilište.

– Prije pola godine smo imali još jedan sastanak sa čelnicima Sveučilišta u Splitu i zajednički smo dogovorili ovaj obilazak na licu mjesta kako bi se rektor uvjerio odgovaraju li prostori za potrebe studija. Jedno krilo nekadašnje škole Bijaći bi prepustili za potrebe studiranja, a preostali dio bi, još uvijek, ostao za potrebe gimnazije koja se sada nalazi u ovoj zgradi. U dogledno vrijeme i gimnaziju bi iselili u nove prostore i to na područje iza spomenika dr. Franji Tuđmanu gdje nam je u planu graditi novi školski objekt u koji bi se preselila kaštelanska gimnazija – rekao je tom prilikom gradonačelnik Ivanović.

Rektor Ljutić rekao je kako je sama lokacija zgrade u blizini mora pogodna za otvaranje maritimnog studija.

– Sada smo po pitanju studija mora u mreži sa šest sveučilišta koja djeluju na području brojnih europskih država, a ova lokacija i više je nego monumentalna da je pokažemo i u njoj zajednički radimo sa našim i studentima iz drugih europskih gradova. Još prije tri godine župan Blaženko Boban me pitao kako bi županija mogla sudjelovati u razvoju sveučilišta. Upravo na ovakav način jer sveučilište se širi po županiji. Tako smo hotelijerstvo i gastronomiju pokrenuli u Makarskoj gdje se obrazuje treća generacija studenata, u Sinju smo pozicionirali mediteransku poljoprivredu, a u Kaštela bi, u ovu predivnu zgradu smjestili studente mora raznih usmjerenja, ali i novinarstva. Siguran sam kako bi se studenti odazvali i krenuli s pohađanjem studija na ovom mjestu, jer zamislite koji bi to lijepi događaj bio da vidite studente kako šetaju ovom rivom ispod nas. Ova priča koju je plan pokrenuti u listopadu ove godine, siguran sam, imat će svoju budućnost i perspektivu – uvjeren je rektor Ljutić.

Realizacijom tog projekta Kaštela bi postala i sveučilišni grad.
FOTO: UNSPLASH