LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Debata na Sveučilištu VERN'

Planovi kandidata za gradonačelnika Zagreba: odgovarali su na pitanja studenata

Uglavnom su svi istaknuli da su ovo najvažniji izbori unazad 20 godina jer je to prilika da mladi dignu svoj glas i da izađu na izbore.

Uglavnom su svi istaknuli da su ovo najvažniji izbori unazad 20 godina jer je to prilika da mladi dignu svoj glas i da izađu na izbore.

Danas su se na Sveučilištu VERN' suočili prof. dr. sc. Davor Filipović (HDZ), Joško Klisović, mag. rel. int. (SDP), dr. sc. Vesna Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja) i Tomislav Tomašević, mag. pol. (Možemo!), uoči lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba.

Prema trenutnoj statistici, dobivenoj na temelju istraživanja koje je za N1 provela agencija MASMI na uzorku od 800 glasača, najveću potporu ima Tomašević (37,2%), slijedi Filipović (13,7%), a iza njega je Vesna Škare Ožbolt (10,1%). Zatim slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (pad s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot ima nešto slabiju potporu od oko 5% (4,8%).

Kandidati su se na početku predstavili, pri čemu je Filipović ispričao priču o bijegu iz ratnog Sarajeva, bavljenju košarkom, akademskom radu te na kraju istaknuo da želi grad u kojem će mladi pobjeđivati.

Klisović je poručio da želi moderan grad iz kojeg mladi neće odlaziti, tehnološki napredan, ekološki osviješten, sportski aktivan. Svakom mladom čovjeku, rekao je, želi osigurati okvir za samorealizaciju, a prioriteti su mu izgradnja novih škola i vrtića.

Škare Ožbolt rekla je da je mlada krenula u visoku politiku u vrijeme stvaranja Hrvatske:
– Vodila sam izazovne stvari, vodila sam mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je proglašena najboljom u svijetu. Kao ministrica pravosuđa napravila sam ozbiljne reforme. Nisam uzela nijednu privilegiju, nego sam otišla na tržište, baviti se privatnom praksom, postala sam odvjetnica. Želim pokazati iskustvo i znanje i uključiti se u bitku za bolji grad. Za razliku od kolega, imam više iskustva.
Tomašević je rekao da je dobar dio svog života posvetio problemima mladih te da im Zagreb treba omogućiti prihvatljivo stanovanje te moderno i dostupno obrazovanje:
– Želim odgovoriti na pitanje Što Zagreb treba pružiti mladima? Ja sam se s nekih 20-ak godina uključio u udruge mladih. Zagreb treba pružiti mladima priuštivo stanovanje. Mladi sve teže dobivaju kredit, stanovi se pretvaraju u turističke. Moji roditelji nisu završili fakultet, zahvaljujući stipendiji sam se školovao u inozemstvu. Proputovao sam svijet, obišao 60-ak zemalja. Vidio sam različite programe za mlade, mislim da mladima treba perspektiva, u smislu da nije potrebna stranačka iskaznica da biste dobili posao i uspjeli. Da mogu svojim radom doći tamo gdje zaslužuju, da zaustavimo odlazak mladih.
Prilagođavanje Zagreba mladima

Kao glavni problem Tomašević je istaknuo stambeno pitanje, modernizaciju obrazovanja i sudjelovanje mladih u donošenju odluka. Izjavio je da će financirati prakse i usavršavanje u gradskim uredima te da će imati odjel za mlade u kojemu će se baviti upravo njima. Podignut će, kazao je, njihovo sudjelovanje u političkom životu.

Manje-više svi osvrnuli su se na Kampus Borongaj:
– Izgradnja Kampusa Borongaj, osjetio sam taj način života u Americi, želim da i naši mladi sudjeluju u tome. Stambeno zbrinjavanje je veliki problem. Subvencionirat će se kamatama kredit da dođu do prve nekretnine. – rekao je Filipović.

– Kampus Borongaj vidim kao kampus koji će biti integriran, imat će rekreativan sadržaj, kao istraživački centar koji spaja poslovni centar. Subvencije APN-a su loše. – odgovorio je Tomašević.

– Svi pričaju o Borongaju, a ja o tome možda znam najviše jer sam radila na tome, a taj problem je imovinsko-pravno riješen. Nažalost, Sveučilište je odlučilo da se kampus neće rješavati. – navela je Škare Ožbolt.
Najvažniji izbori?

Uglavnom su svi istaknuli da su ovo najvažniji izbori unazad 20 godina jer je to prilika da mladi dignu svoj glas i da izađu na izbore. Klisović, Tomašević i Škare Ožbolt pozvali su ih na pozitivan bunt.

Uslijedila je i kraća rasprava:
– Stanje grada je loše i Filipović je svjestan toga i sudjeluje u tome. Htjeli smo glasati protiv proračuna da idemo na ove izbore. HDZ ih je podržao. – rekao je Tomašević.

– Razlika između mene i njega? On je i u gradskoj skupštini uvijek govorio da nešto ne valja, a nije nudio rješenja, nije poanta rušenja, sad je prilika za promjene. 10 amandmana smo davali na proračun, toliko o konstruktivnosti, nijedan niste prihvatili. Nemojte upadati u riječ. – odgovorio mu je Tomašević.

– Iz koje ste bajke izašli. Dva mandata ste u vlasti s Milanom Bandićem, sav uspjeh i neuspjeh je rezultat vas. Glasali ste za svaki njegov prijedlog. – replicirala je Škare Ožbolt Filipoviću.

– Ne znam zašto ste toliko nervozni. Sad ću vas pitati, možete li pokazati tko plaća vašu kampanju, a svaki put kad spominjete proračun. Pogledajte remetinečki rotor, pogledajte tramvaje, ja sam se angažirao oko toga. – replicirao je Filipović.
Pitanja studenata VERN-a

Prvo pitanje bilo je vezano uz 5G mrežu. Kandidat Filipović rekao je da se mogu uzeti sredstva iz fondova EU-a za brzi internet te da treba ići u tom smjeru. Klisović je rekao da još uvijek nisu do kraja poznati utjecaji 5G mreže na zdravlje i da će pratiti te studije te na kraju odlučiti kako digitalizirati grad. Škare Ožbolt kazala je da će digitalizirati upravu i promet te da će pratiti studije o utjecaju 5G mreže. Tomašević je rekao da će pratiti nove tehnologije jer je brza razmjena podataka nužna.

Na pitanje o stjecanju iskustva Klisović je odgovorio da će otvoriti prakse i poticati poduzetnike na to, Škare Ožbolt da će gledati na kvalitetu, ne i na stranačke uhljebe, a Tomašević da će stručno usavršavanje financirati u gradskoj upravi. Filipović je istaknuo da će svi studenti rješavati poslovne probleme, a najbolji će raditi u Gradu te da će poticati studentske udruge.

Što se tiče pitanja o gaming industriji, svi su istaknuli važnost takve industrije i pohvalili primjer njezina razvoja u Novskoj. Na pitanje o administrativnim preprekama u procesu obnove svi osim Filipovića složili su se da ih još ima, dok je on rekao da ih je bilo ranije, ali da ih sada nema te da je građanima potrebna samo osobna iskaznica, što je Škare Ožbolt demantirala.

Dotaknuli su se i pitanja Holdinga, pomoći najsiromašnijima, obnove nakon potresa, kao i pitanja Kina Europa, žičare i stadiona Maksimir, no ta pitanja nisu bila direktno vezana uz studente. Moguće ih je pogledati u videu debate na YouTube kanalu Sveučilišta VERN'.
 
FOTO: YOUTUBE/VERNUNIVERSITY