LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEBO JE GRANICA

Kako postati pilot/kinja zrakoplova? Donosimo nekoliko akademija za obuku pilota

Postati pilot zrakoplova zahtijeva predanost, obrazovanje, praktičnu obuku, stjecanje potrebnih dozvola i radno iskustvo.

Postati pilot zrakoplova zahtijeva predanost, obrazovanje, praktičnu obuku, stjecanje potrebnih dozvola i radno iskustvo.

Pilotiranje zrakoplova jedno od onih zanimanja o kojima kao djeca maštamo, a opet, mali je broj onih koji to stvarno i postanu. Često se opisuje kao jedno od najuzbudljivijih zanimanja, budući da spaja avanturu s odgovornošću za sigurnost putnika i posade. U Hrvatskoj postati pilot zrakoplova zahtijeva određene korake i stjecanje specifičnih kvalifikacija. Evo pregleda procesa kako postati pilot/kinja zrakoplova u Hrvatskoj.

Prvi korak prema postizanju karijere pilota zrakoplova stjecanje je odgovarajućeg obrazovanja. Formalno obrazovanje za tu profesiju dostupno je u Hrvatskoj na Fakultetu prometnih znanosti, iako postoje alternative koje uključuju upis na sveučilišne studije poput opcije studiranja u inozemstvu ili pohađanje privatnih škola za obuku pilota/kinja. Nakon stjecanja osnovnog obrazovanja, slijedi teorijska obuka, koja se obično provodi u specijaliziranim školama za obuku pilota/kinja. Ovdje se kandidati upoznaju s različitim aspektima letenja, kao što su aerodinamika, navigacija, meteorologija, ljudski faktor, propisi i procedure. Tečajevi obuhvaćaju sve bitne aspekte vezane uz sigurno upravljanje zrakoplovom. Nakon uspješno završene teorijske obuke, slijedi praktična obuka na letjelicama. To je ključni dio obuke jer kandidati stječu praktično iskustvo u upravljanju zrakoplovima pod nadzorom iskusnih instruktora/ica. Praktična obuka uključuje simulirane situacije letenja, obuke za hitne situacije te stjecanje vještina potrebnih za sigurno letenje u stvarnom okruženju. Kada kandidati uspješno završe teorijsku i praktičnu obuku, stječu potrebne dozvole za letenje. To obično uključuje Private Pilot License (PPL) za privatne letove te Commercial Pilot License (CPL) za komercijalne letove.

Dozvole su potrebne kako bi piloti mogli zakonski letjeti zrakoplovima u skladu s propisima i standardima sigurnosti. Nakon stjecanja dozvola, piloti traže posao u zrakoplovnoj industriji. Obično počinju kao kopiloti/kinje kod manjih avioprijevoznika ili rade u letačkim klubovima, kako bi stekli potrebno radno iskustvo. Radno iskustvo važno je za daljnji napredak u karijeri pilota/kinja te za stjecanje dodatnih kvalifikacija i licenci. Piloti su obvezni održavati svoje dozvole te redovito ažurirati svoje vještine i znanja kroz programe obuke i periodične provjere. To uključuje sudjelovanje u obaveznom osvježavanju znanja, simulirane letove, medicinske preglede i druge aktivnosti, koje osiguravaju da su piloti/kinje uvijek spremni za sigurno letenje.
 

Izdvojili smo nekoliko akademija u Europi za obuku pilota


LOT Flight Academy renomirana je škola za obuku pilota/kinja sa sjedištem u Poljskoj. Poznata je po visokokvalitetnoj obuci i modernim resursima, koji omogućuju studentima da steknu sve potrebne vještine za uspješnu karijeru u zrakoplovstvu. Njihovi programi obuhvaćaju teorijsku obuku, simulatore letenja i praktičnu obuku na zrakoplovima. LOT Flight Academy također nudi programe za instruktore/ice letenja, što omogućuje studentima da se dodatno usavrše i postanu kvalificirani instruktori/ce letenja nakon stjecanja dozvola.

European Pilot Academy jedna je od vodećih škola za obuku pilota/kinja u Europi. Nalazi se na visokom mjestu na listi zbog svojih sveobuhvatnih programa obuke i stručnih instruktora. Ta akademija nudi programe koji obuhvaćaju sve faze obuke, od početne teorijske obuke do praktične obuke na zrakoplovima. Studenti imaju priliku steći CPL (Commercial Pilot License) tečajeve, IR (Instrument Rating) tečajeve te ostale certifikate potrebne za rad kao profesionalni piloti.

Scandinavian Aerospace Academy je škola za obuku pilota/kinja koja se ističe visokom razinom kvalitete obuke i modernom opremom. Njihovi programi obuhvaćaju sve aspekte obuke pilota/kinja za komercijalne i privatne zrakoplove, nudi teorijsku obuku, simulator letenja, praktičnu obuku na zrakoplovima te programe za instruktore letenja. Scandinavian Aerospace Academy pruža individualiziran pristup svakom studentu, kako bi osigurao da steknu potrebne vještine i znanje za uspješnu karijeru u zrakoplovstvu.

Slovak Training Center priznata je škola za obuku pilota smještena u Slovačkoj. Ta akademija nudi visokokvalitetne programe obuke, koji obuhvaćaju sve potrebne aspekte za stjecanje CPL (Commercial Pilot License) i IR (Instrument Rating) dozvola. Također, Slovak Training Center pruža napredne tečajeve za letenje srednjih veličina i teorijsku obuku, koja je prilagođena zahtjevima suvremenog zrakoplovstva.

Postati pilot zrakoplova zahtijeva predanost, obrazovanje, praktičnu obuku, stjecanje potrebnih dozvola i radno iskustvo. To je dinamična karijera koja nudi mogućnost za uzbudljive profesionalne izazove i napredovanje u zračnom prometu. Stručna obuka i kontinuirano usavršavanje ključni su elementi uspješne karijere pilota zrakoplova.
FOTO: UNSPLASH