LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORI 2024.

Kako je na izborima prošao hadezeovac i kontroverzni savjetnik u SC-u Mario Župan?

Na izborima ove srijede, 17. travnja, Župan se našao na HDZ-ovoj listi u 1. izbornoj jedinici, a glasovi koje je dobio nisu mu bili dovoljni za ulazak u Sabor.

Na izborima ove srijede, 17. travnja, Župan se našao na HDZ-ovoj listi u 1. izbornoj jedinici, a glasovi koje je dobio nisu mu bili dovoljni za ulazak u Sabor.

Mario Župan, savjetnik za studentska pitanja u Studentskom centru u Zagrebu, inače član i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, dospio je ponovno u medije uoči parlamentarnih izbora, kada je u javnost procurila snimka razgovora ravnatelja SC-a Mirka Bošnjaka i predstavnika sindikata. U snimci u posjedu 24sata, Bošnjak je optužio Župana za sumnjiva zapošljavanja u Studentskom centru i da je zaposlio „pola svog kvarta”.

Župan se od navedenih optužbi u medijima ogradio i tvrdio je kako nije zapošljavao „preko veze”. I dok je za 24sata bila potvrđena autentičnost snimke, sam Bošnjak je izjavio da je zatražio provjeru, jer je snimka namontirana i da Studentski centar zapošljava po zakonu.

S druge strane, Mario Župan rekao je kako ga Bošnjak kleveće i da je snimka nastala još 2023. godine, u periodu kada se odlučivalo o produženju mandata ravnatelja, a za sve je okrivio Bošnjakov sukob sa sindikatima i radničkim vijećem.

Inače, i Bošnjak i Župan članovi su Hrvatske demokratske zajednice, ali dvije suprotstavljene strane.


Pred par godina bila je sporna i Županova diploma iz Travnika


Podsjetimo se, Župan se nije prvi puta našao u medijima, a još 2021. godine više izvora iz HDZ-a sumnjalo je u njegovu diplomu s Ekonomskog fakulteta u Travniku, odnosno da ju je stekao na sumnjiv način te da je često prelazio granicu. Naknadno je završio i studij na Libertasu te je stekao visoku stručnu spremu, također na ekonomskom smjeru.
 

„Završio sam Libertas baš zato da me s tim Travnikom i pričama o Travniku ne maltretiraju”, objavio je Nacional Županovu izjavu stranačkim prijateljima koji su tvrdili da je on studij u Travniku pohađao uz rad.


Županu se kao aktualnom potpredsjedniku zagrebačkog HDZ-a i kandidatu za još jedan mandat u stranci, proteklih godina spočitavalo da je „privatizirao SC”, odnosno da zapošljava ljude po stranačkom ključu, a da mu pozicija u Studentskom centru služi kao poligon za osnaživanje pozicije u HDZ-u.


Na izborima bio jedanaesti na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici


Čini se da Županu tijekom godina, barem što se tiče političke karijere, nisu naštetile sve pobrojane kontroverze vezane uz SC, ali i navodno članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP) ranih 2000-ih, za što su godinama kružile fotografije iz baze članova SDP-a, što je Župan kategorički demantirao.

Potvrdili su to i netom završeni parlamentarni izbori, pošto se Mario Župan našao na 11. mjestu u prvoj izbornoj jedinici na listi HDZ-a, zajedno s premijerom Plenkovićem, ministricom kulture Obuljen Koržinek, članicom koronavirus-stožera Alemkom Markotić i drugima.
  1. Andrej Plenković
  2. Željko Reiner
  3. Nina Obuljen Koržinek
  4. Krešimir Ačkar
  5. Darko Klasić
  6. Marko Milić
  7. Ljubica Lukačić
  8. Alemka Markotić
  9. Mato Čičak
  10. Maksimilijan Šimrak
  11. Mario Župan
  12. Tugomir Majdak
  13. Ivica Miškulin
  14. Josip Lucić

Na izborima ove srijede, 17. travnja, Župan je dobio 0,97% glasova u prvoj izbornoj jedinici, odnosno ukupno 622 glasa, što mu s obzirom na poziciju na listi nije bilo dovoljno za ulazak u Sabor. Iz redova HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici, u parlament su izabrani Andrej Plenković, Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Krešimir Ačkar i Darko Klasić.
FOTO: STUDENTSKI.HR ILUSTRACIJA