LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske inicijative

Kako ESN Osijek doprinosi razvoju svog studentskog grada novim projektom – PiRates Talk podcastom

Udruga aktivno prati i popularizira studentsku mobilnost kreiranjem tematskih vizuala za društvene mreže i snimanjem podcasta, neformalnog i opuštenog oblika komunikacije kojim želi predstaviti Osijek kao poželjnu destinaciju studentske razmjene.

Udruga aktivno prati i popularizira studentsku mobilnost kreiranjem tematskih vizuala za društvene mreže i snimanjem podcasta, neformalnog i opuštenog oblika komunikacije kojim želi predstaviti Osijek kao poželjnu destinaciju studentske razmjene.

Erasmus Student Network djeluje kao neprofitna međunarodna studentska organizacija, kao i sve njezine nacionalne i lokalne sekcije s misijom predstavljanja međunarodnih studenata, pružajući pritom mogućnosti za kulturno razumijevanje i samostalni razvoj pod načelom studenti pomažu studentima.

Lokalna sekcija ESN-a Osijek intenzivno se bavi promicanjem studentskog života u inozemstvu u sklopu Erasmus+ razmjene, što postiže podcastom PiRates Talk koji izlazi svakog utorka i nedjelje na YouTube kanalu. Od donedavnog predstavnika za odnose s javnošću Bože Tadića doznali smo kojim se ključnim vrijednostima ESN-a vode pri popularizaciji studentske razmjene i koliko će zapravo utjecati na buduće generacije kako dolaznih tako i odlaznih studenata.

Ističu kako im je glavni cilj pružiti prijateljsko okruženje za buduće Erasmus+ generacije, ljude različitog porijekla koji dijele zajednički cilj – razbijanje granica i obogaćivanje društva. Stvaraju fleksibilnije i mobilno obrazovno okruženje društveno integrirajući međunarodne studente i zastupajući potrebe međunarodnih studenata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini podržavajući, između ostaloga, volontiranje i aktivno građanstvo.

Božo kaže da građani grada Osijeka često začuđeno reagiraju kada čuju da im svaki semestar dolaze studenti iz država diljem Europe na razmjenu. Ponekad, problemi idu i u drugom smjeru kada je Osijek stranim studentima zadnja (ili jedina) opcija ako žele obaviti svoju Erasmus+ razmjenu. Navedenoj je problematici tijekom svog mandata pristupao na različite načine, naglašavajući pritom uporabu sredstava masovne komunikacije – društvenih mreža.

– Nizom različitih serijala objava želio sam, uz pomoć fenomenalnih članova svog tima, i prije samog dolaska upoznati studente koji odaberu Osijek kao svoju Erasmus destinaciju s različitim segmentima ili bolje rečeno čarima koje Osijek pa i cijela Hrvatska imaju za ponuditi. Ti su se serijali dotaknuli gotovo svake umjetnosti, od kulture i glazbe, preko gastronomije do sporta i sličnog, ali kao sami vrhunac svega ističe se podcast projekt.

Završni stadij njegova mandata obilježilo je snimanje i sama promocija podcasta na društvenim mrežama. Ističe da je to vrlo popularan medij, a njegova je glavna i najvažnija odlika transparentnost.

– Za razliku od uobičajenih intervjua, podcastom vlada neformalnija atmosfera i odgovori koje dobijete zapravo su iskreniji. Tražili smo iskrena mišljenja o Osijeku i Sveučilištu, a dobili i mnogo više. Svaki sugovornik predstavljao je svoju kulturu, običaje ili zanimljivosti vezane za svoju zemlju, a nama je to bila prilika i za iskreno promicanje Erasmus+ destinacija s kojima je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ostvarilo suradnju. Nadam se da će se ovako naši domaći studenti odvažiti na odlazak na razmjenu ili na upoznavanje dolaznih studenata i pružanje podrške dolascima na događaje koje organiziramo tijekom cijele godine. Jedna generacija dolaznih studenata itekako može doprinijeti stvaranju liberalne, obazrive okoline koja njeguje različitosti i potiče jedinstvenost u svakom životnom segmentu. 

Napomenuo je kako bi podcast mogao poslužiti kao inspiracija drugim sekcijama koje žele predstaviti svoj grad ili čak državu na neformalan, ali jednako zabavan i opušten način. Ujedno, nada se privlačenju većeg broja stranih studenata u Osijek, kada im neće biti posljednja već prva Erasmus+ destinacija.
– Ambicije su, kao i uvijek, velike i upitno je mogu li zaživjeti i hoće li se problematika spomenuta na početku razriješiti u skorije vrijeme, no ne sumnjam da ESN Osijek ima prave ljude koji će nastaviti graditi započeto te koji će proslaviti Osijek i Hrvatsku kao željenu destinaciju studentske razmjene.
U nastavku prenosimo nedavno objavljenu podcast epizodu u kojoj se predstavljaju dva studenta iz Španjolske sa svojim nacionalnim plesom. Osim što razbijaju mnoge stereotipe vezane za svoju državu, osvajaju i Osječane (a i ostale gledatelje) stavom o gradu i boravku u stranoj državi s posve različitim kulturnim navikama.
 
FOTO: ESN OSIJEK