LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Siva zona studiranja

Kada će se stati na kraj pisanju završnih i diplomskih radova za novac?

Edukacija o akademskim standardima, ozbiljne sankcije za plagiranje te podrška studentima u razvoju istraživačkih vještina mogu pridonijeti smanjenju tog problema.

Edukacija o akademskim standardima, ozbiljne sankcije za plagiranje te podrška studentima u razvoju istraživačkih vještina mogu pridonijeti smanjenju tog problema.

Pisanje završnih, seminarskih i diplomskih radova za novac postalo je ili je, zapravo, već godinama sve prisutnija pojava za vrijeme studija. Oglasi koji nude takve usluge često se pojavljuju u studentskim Facebook grupama, ali i na drugim društvenim mrežama. Ta praksa izaziva duboku zabrinutost među akademskim krugovima i širom društva, ali čini se da ipak nedovoljnu, s obzirom na to da se čini kako je takvih oglasa sve više.

Plagiranje i naručivanje radova predstavlja ozbiljne etičke i akademske prekršaje, a takve radnje narušavaju integritet obrazovnog procesa i dovode u pitanje pravednost evaluacije studenata. Kada se studenti odluče za takav korak, propuštaju priliku za stjecanjem znanja, istraživačkim vještinama i intelektualnim razvojem – ključnim aspektima obrazovanja. U današnje, digitalno doba, dovoljno je samo malo škicnuti u Facebook grupe i možete pronaći svašta. Vrlo često su ti oglasi skriveni iza lažnih profila i stranica pa je identificiranje ponuditelja znatno teže, čak i nemoguće.

Dosta fakulteta koristi razne alate, tj. softvere koji prepoznaju kopirani, odnosno sadržaj koji nije autorski, ali i dalje se suočavaju s izazovom suzbijanja plagiranja. Stvaranje svijesti među studentima o negativnim posljedicama takvog ponašanja te promicanje etičkog akademskog rada ključno je za prevenciju plagiranja. Također, potrebno je pravilno educirati studente o pravilima citiranja i referenciranja kako bi se izbjegli nesvjesni prekršaji.

Suočavanje s onima koji nude usluge pisanja radova za novac nije jednostavno. Važno je da sveukupna akademska zajednica, uključujući profesore i  studente, zajednički radi na promicanju akademskog integriteta te podizanju svijesti o važnosti vlastitog intelektualnog napretka. Edukacija o akademskim standardima, ozbiljne sankcije za plagiranje te podrška studentima u razvoju istraživačkih vještina mogu pridonijeti smanjenju tog problema.

Kraj plagiranju neće doći preko noći, ali kontinuiranim naporima i zajedničkom svjesnošću možemo stvoriti okruženje u kojem se cijeni pravi intelektualni rad i poštenje u postizanju akademskih ciljeva.

FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT; STUDENTSKI.HR VIA CANVA