LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski ljetni poslovi

Još uvijek možete steći iskustvo i zaraditi preko ljeta radeći studentske poslove

Ljeto mnogima donosi vrijeme odmora, vrijeme izležavanja na plaži uz dobru knjigu. No neki ljetne mjesece koriste kako bi stekli iskustvo te ujedno i zaradili.

Ljeto mnogima donosi vrijeme odmora, vrijeme izležavanja na plaži uz dobru knjigu. No neki ljetne mjesece koriste kako bi stekli iskustvo te ujedno i zaradili.

Ljetni poslovi za studente postali su gotovo obavezan dio studentskog života. Ovi poslovi pružaju ne samo priliku za zaradu, već i za stjecanje vrijednog radnog iskustva koje može biti ključno prilikom zapošljavanja nakon završetka studija. U ovom članku istražujemo razloge zašto studenti biraju ljetne poslove, koje su najpopularnije opcije i kako balansirati rad i slobodno vrijeme.
 

Zašto studenti biraju ljetne poslove?


Jedan od glavnih razloga zašto studenti traže ljetne poslove je financijska potreba. Troškovi studiranja, uključujući školarinu, knjige, stanarinu i svakodnevne troškove života, često nadmašuju mogućnosti koje nude stipendije ili pomoć roditelja. Ljetni posao omogućava studentima da zarade dovoljno novca kako bi pokrili barem dio tih troškova.

Osim financijske koristi, ljetni poslovi omogućavaju studentima stjecanje radnog iskustva u različitim sektorima. Radno iskustvo je često ključni faktor pri zapošljavanju nakon fakulteta, a poslodavci cijene kandidate koji su već radili, čak i ako to nije bilo u njihovoj struci. Studenti kroz ljetne poslove razvijaju radne navike, uče se odgovornosti i vještinama poput komunikacije, timskog rada i rješavanja problema.

FOTO: Canva Pro
 

Zašto su studentske prakse ključne za uspješnu karijeru?


Popularni ljetni poslovi za studente


Hrvatska, s obzirom na svoju bogatu turističku ponudu, nudi brojne mogućnosti za sezonski rad, posebno u priobalnim regijama. Poslovi poput konobarenja, rad u hotelima ili rad kao animatori i turistički vodiči popularni su među studentima. Ovi poslovi često dolaze s osiguranim smještajem i hranom, što dodatno smanjuje troškove života tijekom ljeta.


Mnoge tvrtke traže dodatnu radnu snagu tijekom ljeta kako bi pokrile odsutnosti zaposlenika koji su na godišnjim odmorima. Studenti često rade na poslovima kao što su unos podataka, arhiviranje dokumenata ili kao pomoć u organizaciji događanja. Ovi poslovi nude stabilno radno vrijeme i iskustvo u uredskom okruženju.


FOTO: Pexels
 
Trgovine, posebno tijekom ljetnih rasprodaja, povećavaju broj zaposlenika kako bi se nosile s povećanim brojem kupaca. Studenti koji rade u maloprodaji stječu vrijedno iskustvo u prodaji i radu s ljudima, a često imaju i mogućnost dodatne zarade od bonusa ili provizije.

Splitski studenti sada mogu osigurati smještaj u domu radeći u SC-u, evo koji su uvjeti


 

Gdje se informirati o poslovima?


Ako nemate inspiracije gdje započeti s traženjem poslova, znajte kako se raznolik izbor poslova nalazi na stranicama vašeg student servisa, diljem cijele Hrvatske pa tako možete pronaći posao neovisno na kojem sveučilištu studirate. Također, dobro mjesto za početak je i naša stranica s bogatim izborom studentskih poslova.

Na našem portalu, pronaći ćete širok spektar poslova, od administrativnih pa sve do fizičkih poslova. Podsjetimo se kako najmanja studentska satnica iznosi 5,25 eura, no pregledom poslova uvjerit ćete se kako satnice variraju ovisno o vrsti posla.
 

Kako balansirati rad i slobodno vrijeme?


Iako ljetni poslovi donose mnoge prednosti, važno je da studenti pronađu ravnotežu između rada i slobodnog vremena. Ljeto je također prilika za odmor i opuštanje nakon akademske godine te je važno iskoristiti to vrijeme za obnavljanje energije. Postavljanje granica, planiranje slobodnih dana i osiguranje vremena za hobije i druženje s prijateljima ključni su za očuvanje mentalnog zdravlja.

Evo kolike su studentske satnice u zemljama EU-a: susjedi, ali i Česi imaju veću satnicu od nas


Studenti bi trebali odabrati poslove koji odgovaraju njihovim interesima i omogućuju im da razvijaju vještine koje će im biti korisne u budućoj karijeri. Također, važno je da se studenti educiraju o svojim pravima i osiguraju da rade u sigurnim i pravednim uvjetima.
IZVOR: STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU
FOTO: PEXELS, CANVA