LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za stipendije

Jesu li stipendije za STEM nastavnička područja od 600 eura rješenje problema manjka profesora prirodoslovnih predmeta?

Stipendija za studente STEM nastavničkog područja iznosi duplo više od ostalih STEM stipendija.

Stipendija za studente STEM nastavničkog područja iznosi duplo više od ostalih STEM stipendija.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama nedostaje profesora matematike, fizike, biologije, kemije i informatike. Deficit nastavnog osoblja nastoji se riješiti primamljivim STEM nastavničkim stipendijama. Prošle akademske godine za njih je izdvojeno 2462,400 eura, koji su raspoređeni na 456 studenata, piše Večernji list.

Stipendija za studente nastavničkih smjerova matematike, fizike, biologije, kemije i informatike iznosi čak 600 eura, što je duplo više od stipendija za ostala STEM područja, koje iznose 300 eura. Ovogodišnji natječaj za STEM nastavničke stipendije bit će raspisan u listopadu.


Privlači li studente visoki iznos STEM nastavničkih stipendija?

 

Prošle akademske godine niti jedan student nije odabrao upisati nastavnički smjer fizike ili kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu (PMF-u). Ove godine bilo je 26 prijava, ali samo troje brucoša uspjelo je upisati jedan od tih dvaju smjerova. Nastavnički smjer matematike ove je godine upisao 61 student, što je za šest više nego prošle. Čak njih 50, nastavnički smjer matematike je stavilo kao prvi izbor smjera koji žele upisati. Međutim, kvota, koja iznosi 72 mjesta, i dalje je neispunjena.

Nastavnički smjer matematike i informatike na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu upisalo je samo deset studenata.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA