LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OBRAZOVANJE NA MODERAN NAČIN

Jeste li svjesni koliko vam tablet uređaj može pomoći tijekom studiranja? Evo što kažu naši stručnjaci

U sklopu Galaxy Tab akademije, Samsung je udružio snage s poznatim profesorima Tonijem Milunom, Natašom Sajko i Dejanom Nemčićem u promociji digitalne transformacije obrazovanja.

U sklopu Galaxy Tab akademije, Samsung je udružio snage s poznatim profesorima Tonijem Milunom, Natašom Sajko i Dejanom Nemčićem u promociji digitalne transformacije obrazovanja.

Bez obzira na stereotipe koje svako malo kruže hodnicima ili predavaonicama fakulteta, ipak se možemo složiti da studiranje i obrazovanje općenito postaje sve digitalnije. Zamislite, zapravo nedavno prije par godina morale su se nositi fizičke prijavnice za ispite te printati seminari koje smo nosili profesorima, a danas sve zadatke takvog tipa obavljamo putem web platformi.  

Tehnologija itekako pomaže tijekom obrazovanja, i to ne samo u korištenju nastavnih materijala. Ona pomaže i u komunikaciji s profesorima te studentima, pruža mogućnost timskog rada na daljinu, omogućava slušanje online predavanja, a ujedno olakšava i prezentaciju materijala koje trebamo učiti. Ukratko, tehnologija nadmašuje granice prostora i vremena za svijet koji se neprestano mijenja.

Uređaj koji najbolje pokazuje što sve tehnologija može za modernog studenta nije ni pametni telefon ni računalo. Kako bi se demonstrirale tehnološke čari koje tablet može kreirati u nastavi, Samsung je organizirao Galaxy Tab Akademiju. Kroz devet besplatnih online predavanja, svi profesori mogu poslušati savjete poznatih hrvatskih profesorskih lica Tonija Miluna, Nataše Sajko i Dejana Nemčića kako na najbolji način implementirati tablet uređaje u nastavi kako bi bila ne samo kvalitetna, nego i zabavna.

FOTO: Toni Milun/Samsung PR
 

 „Možete li reći kao profesor matematike zašto su tableti korisni u nastavi za studente? Kako to mijenja obrazovanja za njih?“
 

„Jednom davno, prije 10-ak godina sam imao grlobolju, a nisam htio izostati s nastave. Napravio sam kratki uvod i objasnio studentima da me boli grlo i da ću manje pričati, a da ćemo više gledati moj video sadržaj.

Dok sam ja davao uvodne upute, studenti su bili onako osrednje zainteresirani. Ali čim sam im pustio video, njihova pažnja je naglo porasla. Ostao sam iznenađen i rekao im: "Pa ljudi moji, vi ovdje imate "mene živog", možete me pitati što hoćete, kad hoćete, a vama je zanimljivije gledati me na videu." Studenti su se nasmijali, a ja sam shvatio koliko oni vole koristiti nove tehnologije.

Od tada, kad god mogu, koristim tablet da im demonstriram nešto na način koji je studentima privlačniji. Primijetio sam da su učenici i studenti zainteresiraniji za gradivo, postižu bolje rezultate, a meni je predavanje olakšano pogotovo ako crtam geometrijske likove pa koristim napredne opcije koje "popravljaju" pravce, dužine, kružnice, lukove i slično.“- rekao je Toni Milun, profesor matematike i statistike i financijski vloger.


Tablet uređaj može biti odličan alat u poučavanja vještina čitanja, pisanja i jezika općenito. Zahvaljujući odličnoj S Pen olovki na Galaxy Tab S9 tabletu, pisanje bilješki lakše je nego ikada. U kombinaciji sa sjajnim velikim Dynamic AMOLED 2X zaslonom i brzinom osvježavanja od 120 Hz, pisanje na tabletu može u potpunosti zamijeniti osjećaj bilježnice i papira. To najbolje zna profesorica hrvatskog i stručnjakinja za online nastavu Nataša Sajko.

FOTO: Nataša Sajko/Samsung PR
 

 „Kako tablet uređaj koji simulira osjećaj pisanja može pomoći u nastavi? Kako je on napredniji od običnih bilježnica?“
 

„Tableti ili dlanovnici mobilni su uređaji pogodni zbog svoje veličine i oblika za digitalno vođenje bilježaka i notiranje. Samo bilježenje olakšano je ako se po zaslonu uređaja može pisati digitalnom olovkom.

Mnoštvo je aplikacija koje se mogu preuzeti na uređaj ili im se može pristupiti u mrežnom okružju koje simuliraju pisanje olovkom po papiru poput Samsung Notes. Digitalna olovka kao predmet omogućuje učenicima razvoj fine motorike jer svojim oblikom nalikuje običnoj olovci. Nastavnik može s učenicima podesiti da se na zaslonu vide linije kao i u klasičnoj bilježnici, ali isto tako lako se može podesiti širina linija prema dobi i razvijenosti vještine pisanja u učenika. Za to je osobito pogodna digitalna bilježnica One Note Microsofta, a učenicima hrvatskih škola dostupna je u online okružju u sklopu paketa Office 365 kojem svi učenici mogu pristupiti sa svojim računom iz domene skole.hr. Učenici s razvojnim teškoćama kao što su disgrafija mogu prilagoditi i boju pozadine, odnosno digitalnog papira u njima primjerene zelenkaste ili žućkaste nijanse. Isto tako pisani se tekst može vrlo jednostavno pretvoriti u sliku ili rukopis u tiskana slova.

Učenici mogu voditi bilješke u obliku natuknica, ali uz njih osim svojih crteža mogu priložiti i različite druge dokumente koje pronađu u digitalnom okružju. To mogu biti cjeloviti članci u PDF-u, fotografije ili čak videi i filmovi dostupni na mrežnim poslužiteljima poput YouTubea ili Vimea. To je naravno mogućnost koju obične bilježnice ne mogu nikako ponuditi. Takve multimedijske bilježnice omogućuju jednostavno učenje jer su svi materijali pohranjeni na jednom mjestu. Isto tako moguće je pregledavati i povijest uređivanja. To znači da izbrisano nije uvijek i izgubljeno kao u običnim bilježnicama.

Hipertekstovi sastavljeni od poveznica na različite vanjske izvore mogući su samo u digitalnom okružju pa digitalne bilježnice i učitelju olakšavaju poučavanje u njihovoj strukturi i naravi.

U nastavi čitanja  i pisanja svakako je važno kombinirati analogne i digitalne medije da bi razvili svoj dvopismeni mozak potreban za život u 21. stoljeću. “ - objasnila je Nataša.


Nastavni sadržaj ne samo i u školama, nego i na fakultetu, igra veliku ulogu u motivaciji za učenje. To zna najbolje profesor geografije i veliki humanitarac Dejan Nemčić. Interaktivni i interesantan uređaj zahtjeva pokretanje raznih aplikacija, a u tome će svakako pomoći činjenica da su brojne popularne aplikacije kao što su GoodNotes, Clip Studio Paint i LumaFusion optimizirane za velik zaslon Galaxy Tab S9 tablet uređaja. Dodatno, odličan Snapdragon® 8 Gen 2 procesor svakako će pomoći da aplikacije djeluju besprijekorno i brzo za nastavu sa što manje tehnološke glavobolje.

FOTO: Dejan Nemčić/Samsung PR

 „Kako tablet uređaji mogu nastavni sadržaj učiniti zanimljivim i jednostavnim za učenje? Mogu li omogućiti jedno potpuno drugačije iskustvo sadržaja za studente i učenike?
 

„Meni kao profesoru geografije koji već godinama gradivo približavam učenicima na interaktivan način, tablet uređaji mi se čine odlični za učiniti nastavni sadržaj zanimljivim i jednostavnim za učenje na više načina. Aplikacije i softveri optimizirani za tablete često koriste interaktivne elemente kao što su igre, kvizovi i simulacije koje čine učenje zabavnim. Osim toga, tableti omogućavaju pristup bogatom multimedijalnom sadržaju kao što su videozapisi, animacije i interaktivne mape, što pomaže učenicima da bolje shvate i pamte gradivo. Vrlo mi je interesantno koristiti sadržaj koji uključuje virtualno putovanje gradovima i zanimljivim lokacijama, ali i upoznavanje drugačijih običaja i kultura na jedan posve inovativan način.

Tablet uređaji mogu pružiti studentima i učenicima potpuno drugačije iskustvo učenja i pristupa sadržaju. Kroz interaktivne aplikacije, multimedijalne resurse i personalizirane vježbe, učenici mogu imati jedinstveno iskustvo u pristupu nastavnim sadržajima. Aplikacije često mogu pratiti napredak učenika i pružati preporuke za vježbe ili aktivnosti koje će unaprijediti njihovo znanje. Mobilnost tableta omogućava učenicima da pristupe nastavnom sadržaju bilo gdje i bilo kada, bez potrebe za specifičnom prostorijom ili opremom. To znači da učenici mogu istraživati geografiju na terenu, koristiti mapiranje u stvarnom vremenu ili se povezivati s drugim izvorima informacija izvan učionice. Također, nakon usvojenog novog sadržaja, tablet omogućuje sustavno ponavljanje naučenog gradiva kroz razne aplikacije, kao bi se u konačnici napravila evaluacija cijelog nastavnog sata, i kako bi korištenje tableta u nastavi zadovoljio sve kriterije nastavnog procesa.“ - zaključuje Dejan.

FOTO: 107 Galaxy T9U/Samsung PR
 

Više tehnika uvijek o primjeni tableta uvijek možete čuti online u sklopu Galaxy Tab Akademije kako biste pronašli inspiraciju za otkrivanje inovativnih nastavnih rješenja, usvojili tehnike te dobili pristup novim nastavnim sadržajima. Sadržaju možete pristupiti prijavi putem obrasca na poveznici.

Osim online edukacije, prijavom na akademiju ostvarujete i sjajan popust pri kupnji odabranih Samsung tableta: 10% popusta na uređaje iz Galaxy Tab S9 serije, kao i popust od 30% na Galaxy Tab A8, S7, A7 i S6. Više informacija moguće je pronaći na istoj poveznici!

 

 

 

FOTO: PIXABAY