LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vlado Lucić na konferenciji „Should I stay or should I go?”

Jedina konkurencija News baru je satirična hrvatska stvarnost

Zadaća satire nije samo „bubnuti i ostati živ”. Ona treba na prvu nasmijati, a potom baciti u razmišljanje. Time dobiva edukativnu svrhu. Također služi kao podsjetnik novinarima da ipak prvo provjere izvor svoje priče.

Zadaća satire nije samo „bubnuti i ostati živ”. Ona treba na prvu nasmijati, a potom baciti u razmišljanje. Time dobiva edukativnu svrhu. Također služi kao podsjetnik novinarima da ipak prvo provjere izvor svoje priče.

Hrvatska društveno-politička scena sve se više pretvara u tragikomediju kojoj se ne nadzire kraj. A da samo ne plačete, već i da se nasmijete brine se News bar. Multimedijalni portal na kojem se prenose izmišljene vijesti i videoskečevi društveno-političke satire. Kao što političari nemaju srama varati nas, tako newsbarovci nemaju srama njihove postupke istaknuti, ismijati, opomenuti i kazniti.

Političari su tu da služe narod, a ne da rade što žele dok narod šuti i trpi. Vijesti pišu argumentirano, novinarskim stilom te svakoj temi pokušavaju pritupiti na ozbiljniji način. Zato se često dogodi da ozbiljni portali prenesu njihovu vijest kao stvarnu. Na jednom srpskom portalu još uvijek stoji članak sa teorijom da su Hrvati potomci Srba, a Srbi Turaka. Često se dogodi da smješniji od vijesti budu komentari u kojima naivni ljudi bjesne i raspravljaju o dogodovštini iz teksta vjerujući kako je istinita, drugi pak vrijeđaju portal i novinare koji su sposobni napisati takvu vijest te ih optužuju za laž i obmanu ljudi. Čini se nevjerojatno povjerovati u vijest poput privođenja Jaquesa na obavezno vaganje na Eurosongu, ali nije toliko neočekivano u današnjem svijetu pluralizma medija i njihovog očaja za klikovima, čime sve postaje ekskluzivna vijest, šokantno, skandalozni događaj, kliknite da vidite što se dalje dogodilo sadržaj.

Zadaća satire nije samo bubnuti i ostati živ. Ona treba na prvu nasmijati, a potom baciti u razmišljanje. Time dobiva edukativnu svrhu. Također, služi kao podsjetnik novinarima da ipak prvo provjere izvor svoje priče. Na portalu stalno radi deset ljudi, ali nikome to nije jedini projekt. Zamišljen kao dio nekog od postojećih news portala, News Bar se razvio u veliki projekt sa svojim samostalnim portalom, YouTube kanalom i Facebook stranicom, no njihova najveća želja za budućnost je preseliti se na televiziju. Oko konkurencije se ne moraju brinuti, dobro možda ipak jedne, kako navodi Borna Sor, urednik i novinar:

– Jedina konkurencija nam je stvarnost koja u Hrvatskoj zna pisati bolju satiru od najboljeg satiričara.

Kako krenuti u takav riskantan projekt, raditi što voliš, činiti razliku u društvu iako si neshvaćen od većine, vlastima nisi najomiljeniji, a i dalje uspješno izbjegavaš sudske tužbe, saznajte 19. svibnja u 14:15 sati, kada će svoje predavanje na konferenciji Should I stay or should I go? održati osnivač News Bara Vlado Lucić u Branimir Centru.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu, s početkom u 9 sati. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te na službenom Facebook eventu.