LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Standardizirani ispiti u Europskoj uniji

Je li državna matura preteška? U ovim zemljama EU završni su ispiti znatno teži, ali i svjetski priznati

Završni ispiti srednjoškolskog obrazovanja u različitim zemljama Europske unije imaju ključnu ulogu u upisu na fakultete i značajno utječu na buduće karijere učenika.

Završni ispiti srednjoškolskog obrazovanja u različitim zemljama Europske unije imaju ključnu ulogu u upisu na fakultete i značajno utječu na buduće karijere učenika.

Završni ispiti srednjoškolskog obrazovanja ključna su prekretnica za učenike diljem Europe, a različite zemlje koriste različite sustave za ocjenjivanje i procjenu znanja svojih maturanata. Ti ispiti ne samo da određuju mogućnost upisa na visokoobrazovnu instituciju nego često imaju i značajan utjecaj na buduće karijerne puteve učenika. U ovom članku istražujemo kako različite zemlje Europske unije strukturiraju svoje završne ispite, uključujući hrvatsku državnu maturu te slične sustave u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji.
 

Hrvatska


U Hrvatskoj je državna matura standardizirani završni ispit koji učenici polažu na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja. Učenici moraju položiti obvezne predmete poput Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika, a mogu birati i između nekoliko izbornih predmeta.

Državna matura nije samo uvjet za završetak srednje škole nego je i ključna za upis na fakultete i visoka učilišta u Hrvatskoj.
 

Njemačka


Ovo su najtraženiji fakulteti na jesenskom roku mature. Kolika je vjerojatnost da se zaposlite s diplomom?


U Njemačkoj je ekvivalent državnoj maturi Abitur, koji se polaže nakon 12 ili 13 godina školovanja, ovisno o pokrajini. Abitur se sastoji od kontinuiranog ocjenjivanja tijekom zadnjih dviju godina srednjoškolskog obrazovanja te završnih ispita iz nekoliko predmeta, uključujući matematiku, jezike i prirodne znanosti.

Položeni Abitur omogućuje izravan pristup sveučilištima diljem Njemačke i prepoznat je kao visoko cijenjena kvalifikacija i izvan granica zemlje.
 

Francuska


Francuska verzija završnog ispita, poznata kao Baccalauréat ili skraćeno Bac, također se polaže na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Baccalauréat je podijeljen na nekoliko smjerova, uključujući znanstveni (S), društveni (ES) i književni (L) smjer, a učenici polažu ispite iz predmeta relevantnih za odabrani smjer.

Nesklad između upisa na fakultete i potreba tržišta rada – kako pronaći ravnotežu?


Bac je nužan za upis na sveučilišta u Francuskoj te pruža široke mogućnosti za međunarodne studije.
 

Velika Britanija


U Velikoj Britaniji učenici polažu A-levels, sustav ispita koji se provodi tijekom posljednjih dviju godina srednje škole. A-levels omogućuje učenicima da se specijaliziraju u tri do četiri predmeta koji su relevantni za njihove buduće studije na sveučilištu.

A-levels ispiti smatraju se rigoroznima i visoko selektivnima, a rezultati izravno utječu na upis na vodeća britanska sveučilišta.
 

Italija


U jeku drugog roka državne mature, prisjetimo se koji su se fakulteti najviše upisivali prošle godine


U Italiji, završni ispit poznat kao Esame di Stato uključuje pisane i usmene ispite iz različitih predmeta, ovisno o tipu škole koju učenik pohađa. Kao i u drugim zemljama, taj ispit ključan je za upis na sveučilišta i za daljnje obrazovanje, a sustav je dizajniran kako bi osigurao sveobuhvatnu procjenu znanja učenika.
IZVOR: UMULTIRANK
FOTO: PEXELS