LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Jačanje suradnje i zajedništva između zagrebačkog Sveučilišta i Hrvata izvan domovine

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine.

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine.

Potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kako bi se unaprijedio odnos između Republike Hrvatske i Hrvata izvan domovine: 

– Sporazumom se uspostavlja suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske radi razvijanja studijskih programa te integracije i jačanja hrvatskoga zajedništva. Potpisanim sporazumom potiče se i povratak Hrvata u domovinu te se pozitivno djeluje na ostanak mladih u hrvatskome društvu, a time se dugoročno potiče demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskog društva. – objašnjava Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, dodaje kako je ovaj sporazum prigoda za ostvarenje jače suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske na području obrazovanja i znanosti:

– Sporazum omogućuje promicanje očuvanja, jačanje i razvoj obrazovnog i znanstvenog napretka Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan nje. –

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine. Dotiče se i tema znanstveno-istraživačkog rada o hrvatskom iseljeništvu, hrvatskim manjinama te Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Daljnja aktualna pitanja migracijski su trendovi, poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske te osmišljavanje i podupiranje projekata razmjene studenata, pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske.

FOTO: STUDENTSKI.HR