LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski standard

Izvanredna konferencija Hrvatskog studentskog zbora

Glavna tema konferencije za novinare bila je studentski standard. Od studentske prehrane i smještaja preko zdravstvenoga osiguranja do međunarodne skupštine i seminara o financijskim i nefinancijskim ograničenjima

Glavna tema konferencije za novinare bila je studentski standard. Od studentske prehrane i smještaja preko zdravstvenoga osiguranja do međunarodne skupštine i seminara o financijskim i nefinancijskim ograničenjima

Nedavne burne reakcije studenata na poskupljenje hrane u menzama, gubitak prava besplatnoga zdravstvenog osiguranja za redovite studente od 26. godine i više te činjenica da je Zagreb domaćin 65. Generalne skupštine Europske studentske unije, odnosno krovnoga predstavničkog tijela svih studenata Europe, razlog su izvanredne konferencije za novinare koju su danas u 10 sati održali predstavnici studenata, predsjednica Studentskog zbora Petra Radetić, predsjednik Vijeća studenata sveučilišta i visokih učilišta Republike Hrvatske i član Hrvastkog studenskog zbora Toni Ganjto te Mate Damić, tajnik za međunarodne odnose Hrvatskog studentskog zbora.

Konferenciju je otvorila predsjednica studentskog zbora Petra Radetić govoreći o padu studentskoga standarda ponajviše uzrokovanoga promjenama Pravilnika o prehrani. Petra Radetić pozvala je sve studente da ispune online anketu koja se nalazi na službenim stranicama Zbora. Anketa se provodi na nacionalnoj razini, a odnosi se na studentsku prehranu u menzama. Prema rezultatima ankete Studentski će zbor tražiti izmjene Pravilnika. Petra Radetić osvrnula se i na trenutnu situaciju te iznijela zahtjeve koje je Studentski zbor tražio od Ministarstva.

''Nakon što se pravilnik 1. listopada počeo primjenjivati, uvidjeli smo da postoje pojedini problemi i da u praksi stvari ne funkcioniraju onako kako je prvotno zamišljeno te smo zajedno s Ministarstvom 10. listopada napravili sastanak na kojemu smo zatražili određene promjene u Pravilniku'', rekla je Radetić.

Na sastanku s Ministarstvom studentski predstavnici zatražili su da se subvencija poveća za 0,5 koeficijent s kojim se množi razina prava subvencije te da se jela koja studenti najviše konzumiraju i namirnice koje se poslužuju za doručak vrate u kategoriju subvencioniranja od 70 posto, kao i da se subvencija računa na mjesečnoj, a ne tjednoj razini kako je to do sada bio slučaj. Studenti očekuju da će njihovi prijedlozi biti usvojeni na sastanku u prvom tjednu studenoga. 

Osim prehrane Radetić se osvrnula i na smještajne kapacitete kojih u Dubrovniku i Puli uopće nema, u Zadru je nedovoljan broj ležajeva, a u Zagrebu i Rijeci veliki je dio studentskih domova u derutnome stanju. Studentski predstavnici u ovoj se situaciji nadaju da će Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta iskoristiti sredstva Europske unije te u suradnji s drugim nadležnim institucijama obnovom i opremanjem studentskoga smještaja u svim sveučilišnim gradovima podignuti studentski standard.

Nakon Petre, temu obveznog zdravstvenog osiguranja, koja osim što udara direktno na studentski standard, ujedno i krši ljudska prava, započeo je Toni Ganjto, predsjednik Vijeća studenata sveučilišta i visokih učilišta Republike Hrvatske i član Hrvatskoga studenskog zbora. Prvoga srpnja ove godine na snagu je stupio novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojemu redovni studenti s navršenih 26 godina života gube pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

''Primjenom novog zakona diskriminiraju se studenti s navršenih 26 godina života, ugrožena su njihova osnovna prava redovitog studenta te je ugrožen njihov standard s obzirom da će sada morati izdvajati do 390 kuna mjesečno za obvezno zdravstveno osiguranje'', ističe Ganjto.

Predstavnici studenata istaknuli su kako će ovim zakonom od 31. listopada po prvi put u Hrvatskoj biti više od 8000 studenata koji nisu zdravstveno osigurani.

''Možemo li ovo nazvati društvom znanja u kojem svi imaju iste mogućnosti? Zbor traži pod hitno izmjenu ovog Zakona jer je vrijeme da student bude centar visokoobrazvonog sustava, a ne samo usputna stanica. Ministarstvo zdravlja je u potpunosti zaobišlo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, a i nas studentske predstavnike u donošenju ovoga zakona'', dodao je Ganjto.

Ministarstvo zdravlja je zbog svoje nekordiniranosti s drugim ministarstvima zanemarilo činjenicu da Bolonjskim sustavom redoviti student ne može uspostaviti status zaposlene osobe niti se registrirati kao nezaposlena osoba. Predstavnici su stajališta da bi redoviti student morao pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ostvarivati tijekom cijelog svog redovitog školovanja bez obzira na dob, no kako bi donekle što brže uredili pravni okvir, studentski su predstavnici suglasni s izmjenama koje je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta predložilo Ministarstvu zdravlja na način da će student ostvarivati pravo na besplatno zdravstveno osiguranje u trajanju od osam godina od početka studiranja, s tim da predstavnici naglašavaju važnost da se u tih osam godina ne uračunavaju godine opravdanog mirovanja studija.

Treći je mikrofon u ruke uzeo Mate Damić, tajnik za međunarodne odnose Hrvatskog studentskog zbora. Damić je najavio 65. Generalnu skupštinu Europske studentske unije, krovnog predstavničkog tijela svih studenata Europe, koja će se održati u Zagrebu od 26. studenoga do 2. prosinca ove godine

''Europska studentska unija je predstavničko tijelo više o 11 miljuna europskih studenata okupljenih u 47 studentskih unija koje proizlaze iz 39 zemalja potpisnica Bolonjskog procesa'', pojasnio je Damić.

Uz Generalnu skupštinu bit će održan i seminar na temu studentskog standarda i financijskih i nefinancijskih ograničenja ulaskom studenata u sustav visokoga obrazovanja. „Privilegija je i čast da je Hrvatski zbor dobio priliku ugostiti ovakav događaj. Ovo je još samo jedan u nizu dokaza o vrijednosti studenata u međunarodnim okvirima“, zaključio je Damić

FOTO: SCREENSHOT/VIVS