LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Izgradnja novog studentskog doma u Zadru još traje, studenti prisiljeni tražiti privatni smještaj

Iako je na Sveučilištu u Zadru preko 6 tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadarske županije, za njih je osigurano tek 260 kreveta u Studentskom i Đačkom domu.

Iako je na Sveučilištu u Zadru preko 6 tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadarske županije, za njih je osigurano tek 260 kreveta u Studentskom i Đačkom domu.

Pitanje dodatnog smještaja za dio zadarskih studenata riješilo bi se izgradnjom novog studentskog doma u koje je useljavanje bilo planirano akademske godine 2020/2021. Datum predviđenog završetka izgradnje, 29. travnja 2021. je prošao, a radovi još uvijek traju. Dva su ih razloga usporila – arheološki nalazi nađeni na gradilištu i pandemija koronavirusa, piše Zadarski.hr.

Podsjetimo, natječaj za projekt izgradnje novog studentskog doma raspisan je 2017. godine, a ona je počela u siječnju 2020. iako je bila predviđena za listopad 2019. 

Jedini trenutni zadarski studentski dom jedan je od najmanjih u Hrvatskoj. Njegov je kapacitet premalen u odnosu na broj studenata. Naime, iako je na Sveučilištu u Zadru preko 6 tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadarske županije, za njih je osigurano tek 260 kreveta u Studentskom i Đačkom domu, piše Zadarski.hr.

Zasad je to jedina jeftinija smještajna opcija zadarskim studentima. Svoj krov nad glavom u privatnom smještaju mora pronaći više od 3 i pol tisuće studenata. Ako u cijelu tu računicu ubrojimo i činjenicu da je Zadar turistički orijentiran grad, mnogi pred ljeto ostaju bez smještaja zbog iznajmljivanja istog turistima.  

Zbog čega kasni projekt izgradnje novog studentskog doma komentirali su iz rektorata Sveučilišta u Zadru za Zadarski.hr: 
– Na samom početku izvođenja radova, neposredno nakon uvođenja Izvođača u posao 16. siječnja 2020. godine na lokaciji gradilišta, pronađeni su arheološki ostatci iz rimskog doba nad kojima su provedeni arheološki nadzor i arheološki istražni radovi. Pronađeno je 170 rimskih grobova zbog čega su radovi na tom dijelu gradilišta bili obustavljeni na 2 mjeseca. Nadalje, zbog niza okolnosti povezanih uz pojavu pandemije COVID-19, mnoge se aktivnosti na gradilištu nisu mogle izvesti u planiranom roku. 
Završetak izgradnje i opremanje studentskih paviljona za smještaj očekuje se krajem lipnja ili početkom srpnja ove godine, a useljavanje u njih očekuje se u sljedećoj akademskoj godini. Tako će 284 zadarska studenta imati priliku dobiti jeftiniji smještaj u novom studentskom domu koji će imati 129 soba: 91 dvokrevetnu i 32 trokrevetne sobe te šest jednokrevetnih za osobe s invaliditetom.

U sklopu studentskog doma otvorit će se i studentska menza s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta i maksimalno 3 800 posluženih obroka dnevno. Od dodatnih sadržaja planirane su praonica rublja, spremišta, tri čajne kuhinje, prostor za dnevni odmor, učenje i boravak. Projekt je financiran u sklopu projekta Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju te se nakon realizacije projekta zgrada neće nadograđivati dodatnim smještajnim kapacitetima i sadržajima, prenosi Zadarski.hr.

Iz rektorata su za Zadarski.hr istaknuli da su svjesni činjenice da ovo nije dovoljan broj kreveta za studente Sveučilišta u Zadru, no dodali su da je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije za zgradu STEM odjela s dormitorijem. Ishođenje građevinske dozvole se očekuje u drugom kvartalu 2021. godine. Tu se predviđa smještaj za još 384 studenta u 184 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba prilagođenih osobama s invaliditetom. Paviljon će imati spremište rublja s praonicama i učionice. 
– Mnoga sveučilišta imaju studentske domove iz ranijih vremena, te su ranije započela s povećanjem početnog broja smještajnih jedinica. Sve su to čimbenici koji utječu na konačnu odluku studenata prilikom odabira sveučilišnog centra, koji je od dominantnog broja studenata iz uže i šire okoline grada Zadra prerastao u centar s dvije trećine upisanih studenata koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i iz susjednih zemalja. – dodali su.
FOTO: FACEBOOK/SVEUČILIŠTE U ZADRU