LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Izaslanstvo Vlade RH u posjetu Metalurškom fakultetu u Sisku

Jačanje znanstvene infrastrukture i poticanje inovacija u Hrvatskoj glavni su razlozi ovoga obilaska.

Jačanje znanstvene infrastrukture i poticanje inovacija u Hrvatskoj glavni su razlozi ovoga obilaska.

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu s adresom u Sisku ovoga je tjedna bio domaćin izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs i državna tajnica Željka Josić zajedno su obišli najsuvremeniju opremu i laboratorije Centra za ljevarstvo – SIMET, koji se nalazi u sklopu Fakulteta.

Vladine dužnosnike ugostili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, v.d. dekana Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Nikola Mrvac i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak. Gosti su tako imali priliku vidjeti u Centru peći za taljenje i lijevanje, uređaje za ispitivanje mehaničkih svojstava, optičke spektrometre i 3D printere. Jačanje znanstvene infrastrukture i poticanje inovacija u Hrvatskoj glavni su razlozi ovoga obilaska, a upravo je spomenuta tehnologija na Metalurškom fakultetu ilustriracija napretka i modernizacije unutar hrvatske znanstvene i akademske zajednice.

Bila je ovo i jedinstvena prilika za isticanje SIMET-a, koji je predstavljen kao primjer uspješne suradnje znanstvene zajednice i lokalne uprave. Uspostavljen uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ovaj Centar predstavlja ključnu komponentu za razvoj inovacija i istraživanja u metalurgiji u širem europskom kontekstu. 

Da su znanost i obrazovanje temelji na kojima se gradi uspješna budućnost Hrvatske, u zaključnom je pozdravu naglasio i sam premijer Plenković, uz riječi podrške i ohrabrenja za daljnji rad i razvoj Metalurškoga fakulteta i Centra za ljevarstvo.

Detaljnije informacije donosi Sveučilište u Zagrebu.
FOTO: UNIVERSITAS PORTAL