LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Izabrana je predsjednica Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu

Gospodarski savjet okuplja dvanaest predstavnika vodećih tvrtki i institucija iz gospodarsko-financijskog sektora, a djelovat će kao savjetodavno tijelo rektora Sveučilišta.

Gospodarski savjet okuplja dvanaest predstavnika vodećih tvrtki i institucija iz gospodarsko-financijskog sektora, a djelovat će kao savjetodavno tijelo rektora Sveučilišta.

U prostorijama Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), održana je konstituirajuća sjednica Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Tijelo je osnovano 23. siječnja 2024. godine na temelju odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu, a okuplja dvanaest predstavnika vodećih tvrtki i institucija iz gospodarsko-financijskog sektora.

Na jučerašnjoj sjednici, jednoglasnom je odlukom izabrana nova predsjednica Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. Izabran je i zamjenik predsjednice, mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave tvrtke KONČAR – Elektroindustrija d.d. Osim toga, imenovana je i Radna skupina za izradu Poslovnika o radu Gospodarskog savjeta. Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, mandat članova Gospodarskog savjeta traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja. Gospodarski savjet će redovito podnositi izvješća Senatu Sveučilišta o svom radu, a njegove će se sjednice održavati najmanje dva puta godišnje.

FOTO: Sveučilište u Zagrebu – predsjednica Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Gordana Kovačević i rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić
 
Među članovima Gospodarskog savjeta su kompanije Adris grupa d.d., Agencija za komercijalnu djelatnost, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatska elektroprivreda d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska udruga poslodavaca, Infobip d.o.o., Institut Ruđer Bošković, Končar – Elektroindustrija d.d., Orbico d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o. i Podravka d.d.
 
​​„Bez jakoga Sveučilišta i bez snažne znanstvene zajednice nema ni jakoga gospodarstva, kao ni ubrzanoga razvoja konkurentnosti i inovativnosti cijeloga društva. Vjerujem da predstavnici svih kompanija u Hrvatskoj, u snažnoj sinergiji sa Sveučilištem u Zagrebu mogu napraviti dodatni pomak prema razvoju novih proizvoda te daljnjem jačanju inovativnosti.“, izjavila je predsjednica Gospodarskog savjeta. 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, zajedno s prorektorima i članovima Sveučilišnog vijeća, sudjelovao je na sjednici, ističući važnost suradnje između Sveučilišta i gospodarskog sektora za unapređenje visokog obrazovanja i transfera znanja.
 
„Kao najveća visokoobrazovna institucija u Republici Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu obrazuje mlade stručnjake u svim područjima u kojima djeluju tvrtke i institucije članice Gospodarskoga savjeta. Vjerujem da ćemo sinergijskim djelovanjem te našom suradnjom unaprijediti visoko obrazovanje te društvo u cjelini“, komentirao je rektor Lakušić.

Gospodarski savjet će djelovati kao savjetodavno tijelo rektora te će kao takvo sudjelovati u definiranju strateških smjernica razvoja Sveučilišta, promicanju suradnje između Sveučilišta i gospodarstva te poticanju inovacija i komercijalizacije inovacija. Naglasak će biti na unaprjeđenju studijskih programa i nastavnih procesa u skladu s potrebama gospodarstva, poticanju stipendiranja studenata te osmišljavanju zajedničkih aktivnosti u istraživanju, razvoju, transferu znanja i tehnologije.

Očekuje se da će ovo partnerstvo donijeti koristi kako Sveučilištu, tako i gospodarskom sektoru, te potaknuti razvoj konkurentnosti i inovativnosti hrvatskog društva. 
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU