LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maraton karijera

Istraživački novinar Kristian Došen na Maratonu karijera: „Kakvi su uvjeti rada, to je druga priča.“

Mladi hrvatski istraživački novinar i predavač na Fakultetu političkih znanosti Kristian Došen u četvrtak, 10. lipnja 2021. u 19 sati, održat će predavanje pod nazivom Tri čovjeka u čamcu, a o novinaru da i ne govorimo u sklopu ovogodišnjeg Maratona karijera.

Mladi hrvatski istraživački novinar i predavač na Fakultetu političkih znanosti Kristian Došen u četvrtak, 10. lipnja 2021. u 19 sati, održat će predavanje pod nazivom Tri čovjeka u čamcu, a o novinaru da i ne govorimo u sklopu ovogodišnjeg Maratona karijera.

Treće predavanje ovogodišnjeg Maratona karijera održat će bivši student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te njihov trenutni predavač i istraživački novinar Telegrama – Kristian Došen. Predavanje zanimljivog naziva Tri čovjeka u čamcu, a o novinaru da i ne govorimo održat će se u četvrtak, 10. lipnja 2021, u 19 sati preko platforme Zoom.

Ususret ovome predavanju Kristian Došen za Studentski.hr otkrio je više o ljubavi prema novinarstvu, svojim počecima i trenutnom stanju na hrvatskoj medijskoj sceni.

Možete li našim čitateljima reći u kojoj ste fazi života shvatili da se želite baviti novinarstvom?

– Nepovratno sam se zarazio novinarstvom u osnovnoj školi. Imao sam veliku potrebu pisati, pa sam na kraju uređivao školski list, uz divnu profesoricu koja me u tomu podržavala i poticala. Novinarski put je već bio trasiran, samo još to nisam tada znao.

U svojoj ste struci izrazito cijenjeni. Prema vašem mišljenju, što čini uspješnog novinara?

– U nekoliko riječi – nepristranost, hrabrost, kreativnost i nepopustljivost u profesionalnim standardima.

Kako komentirate stanje na hrvatskoj medijskoj sceni? 

– Borba. Korona-kriza je udarila na prihode, novinari i medijske kuće trpe pod sve većim brojem SLAPP tužbi i političkog pritiska... ali žilavost i otpor nisu nestali.

Vjerujem da sve mlade ljude koji imaju interes za novinarstvom zanima kakvi su uvjeti za zaposlenjem u ovom sektoru te kakav je stav ljudi prema novinarima općenito?

– Mislim da postoji nikad više prilika za mlade novinare, zadnjih desetak godina povećao se broj internetskih portala i TV kuća, odnosno televizijskih studija u sklopu tiskanih medija. Dojam mi je da je prilika više, a kakvi su uvjeti rada, to je druga priča. Građani nemaju baš veliko povjerenje u novinare iz niza razloga, ali ne treba previše zdvajati nad time, nego ustrajnim i profesionalnim radom zadobiti povjerenje natrag. To je svjetski trend i nismo jedini s tim problemom.

Zanimljive i uzbudljive situacije s kojima se Kristian susretao te pouke koje je iz njih izvukao imate priliku čuti u četvrtak, 10. lipnja u 19 sati, na trećem predavanju ovogodišnjeg Maratona karijera. I ovaj vas put na kraju predavanja očekuje kviz s vrijednim nagradama Arrive i OTP banke.

Obrazac za prijavu možete pronaći na Facebook eventu Maratona karijera. 
 

FOTO: CERM