LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki izazov

Iskustvo iz prve ruke: Kako je to studirati u tridesetima?

„Ne bih rekla da zaostajem ni energijom ni kognitivnim funkcijama", ispričala je Martina.

„Ne bih rekla da zaostajem ni energijom ni kognitivnim funkcijama", ispričala je Martina.

Studiranje je jedno od najboljih životnih razdoblja, no ponekad također može biti izuzetno naporno. Iako je većina studenata u ranim dvadesetima, na upis na fakultet ponekad se odlučuju i starije generacije. Tako je Martina Krsnik, tridesetsedmogodišnja medicinska sestra koja radi u Općoj bolnici Zabok, odlučila ponovno upisati studij, a sada je, u svojim tridesetima, uspješna studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstva.

U nastavku saznajte njezina studentska iskustva, dojmove i načine na koje balansira studentski, obiteljski i poslovni život.
 

VEZANO: „Sedam smrtnih grijeha”: studentska verzija


 

1. Koji su bili najveći izazovi tijekom povratka na studij?


Najveći izazov je definitivno usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza sa studijskim programom.
 

2. Kako se osjećaš u usporedbi s mladim studentima? 


Na studiju je zaista mnogo generacija, po godinama osobno spadam u neku srednju grupu (30 – 40 godina), dakle postoje kolegice koje su starije, ali ima i dosta mlađih. Što se tiče usporedbe s mlađim kolegama i kolegicama, ne bih rekla da zaostajem ni energijom ni kognitivnim funkcijama.
 

VEZANO: Zašto bi svaki student trebao raditi studentske poslove?


 

3. Postoje li neke prednosti ili nedostatci?


Prednosti su svakako iskustvo u radu i znanje dobiveno tim iskustvom, a nedostatci bi bili manjak vremena zbog poslovnih i obiteljskih obaveza u odnosu na mlađe kolege, od kojih mnogi još uvijek nisu zaposleni i nemaju djecu.
 

4. Što te motiviralo da se vratiš na fakultet?


Najviše me motivirala mogućnost napredovanja na poslu, ali i druge kolegice koje su se zajedno sa mnom odlučile na studij. Međusobno se podržavamo i ne dozvoljavamo jedna drugoj da odustanemo kad nam je teško.
 

5. Jesi li promijenila svoje ciljeve ili interese od vremena kad si bila mlađa?


Uh, itekako! Dugogodišnjim radnim iskustvom došla je i želja za promjenom radnog mjesta, a samim studiranjem otkrila sam i neke skrivene talente koje bih u budućnosti voljela primijeniti u svome poslu.
 
FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA