LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stipendija

Iskusite akademski život u Berlinu

U tijeku je natječaj za stipendiju Njemačkog saveznog parlamenta (IPS).

U tijeku je natječaj za stipendiju Njemačkog saveznog parlamenta (IPS).

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem iz 50 zemalja svijeta godišnje daje oko 120 stipendija.

Program se odvija u suradnji sa Slobodnim sveučilištem u Berlinu („Freie Universität Berlin“), Humboldtovim sveučilištem u Berlinu („Humboldt-Universität zu Berlin“) i Tehničkim sveučilištem u Berlinu („Technische Universität Berlin“).

Program traje ukupno pet mjeseci, od 1. ožujka do 31. srpnja, i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga.
Na početku programa tri berlinska sveučilišta uvode sudionike programa u akademski život u Berlinu, a uprava Bundestaga daje uvid u parlamentarni rad.

Praksa kod zastupnika Bundestaga

Stipendisti se na cjelodnevnoj praksi kod zastupnika Bundestaga imaju priliku upoznati s različitim zadaćama koje obavljaju uredi zastupnika. Pritom je važno aktivno sudjelovanje: u to se ubrajaju stručne pripreme, sastavljanje govora, članaka i pisama, priprema sjednica i obavljanje tajničkih poslova. Osim toga, stipendisti svoje zastupnike prate na sjednice odbora, klubova zastupnika i ostalih tijela Bundestaga te dobivaju uvid u interni način funkcioniranja, odnose i tijek procesa u parlamentu. Nadalje, previđen je posjet i izbornom okrugu zastupnika u čijem su uredu stipendisti na praksi.

Predavanja i seminari na sveučilištima i u političkim zakladama

Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu. Ako žele, mogu se dodatno upisati na i neko drugo berlinsko sveučilište. Za vrijeme ljetnog semestra mogu pohađati do dva kolegija na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu ili na nekom drugom berlinskom sveučilištu. Stipendisti također sudjeluju u znanstvenim popratnim programima Slobodnog, Humboldtovog i Tehničkog sveučilišta.
Osim toga, na studijskim seminarima političkih zaklada stipendisti dobivaju uvid u politički, gospodarski i kulturni život u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Stipendija

Stipendija obuhvaća mjesečni iznos od 500 eura, besplatni smještaj, troškove putovanja u Berlin te zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode i osiguranje od odgovornosti. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju financira Bundestag, a pokrovitelj programa je predsjednica Njemačkog saveznog parlamenta.

Rok prijave na natječaj: 31. 7. 2022.
FOTO: PIXABAY.COM