LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednogodišnje stipendije

Iskoristite priliku dobivanja švicarske stipendije do čak 3 500 švicarskih franaka, provjerite uvjete i vrste stipendija

Financijska potpora za dobitnike stipendija iznosi između 1 920 i 3 500 švicarskih franaka mjesečno.

Financijska potpora za dobitnike stipendija iznosi između 1 920 i 3 500 švicarskih franaka mjesečno.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije te Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Zagrebu, objavilo je poziv za prijavu na jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije za akademsku godinu 2025./2026. Ove stipendije dodjeljuju se u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a namijenjene su hrvatskim državljanima u nekoliko različitih kategorija.
 

Nude se četiri vrste stipendija


Svi prijavljeni kandidati moraju zadovoljiti određene uvjete, kao što su završeni diplomski studij ili trenutni upis na diplomski program, a mobilnost u Švicarskoj predviđena je u trajanju od 12 mjeseci, s mogućnošću produljenja, ovisno o vrsti stipendije. Financijska potpora za dobitnike stipendija iznosi između 1 920 i 3 500 švicarskih franaka mjesečno (oko 2 033 do 3 706 eura), a hrvatskim državljanima ponuđene su četiri vrste stipendija.

Prva kategorija stipendija odnosi se na znanstveno istraživanje, s razdobljem mobilnosti od 12 mjeseci. Stipendije su namijenjene kandidatima rođenima nakon 31. prosinca 1989. godine, koji su završili diplomski studij ili su trenutačno na diplomskom studiju, uz uvjet da ga završe do 31. srpnja 2025. godine.

Druga kategorija obuhvaća stipendije za doktorski studij, također u trajanju od 12 mjeseci, s mogućnošću produljenja do najviše 36 mjeseci. Ove stipendije su također namijenjene kandidatima rođenima nakon 31. prosinca 1989. godine, koji su završili diplomski studij ili su trenutačno studenti diplomskih programa.

Grad Novi Marof dijeli sto stipendija srednjoškolcima za deficitarna zanimanja



Treća opcija su stipendije za poslijedoktorski studijski boravak u trajanju od 12 mjeseci. Ove stipendije su dostupne kandidatima koji su završili doktorski studij nakon 31. prosinca 2021. godine, ili koji će steći doktorat znanosti najkasnije do 31. srpnja 2025. godine.

Četvrta kategorija stipendija namijenjena je studentima iz umjetničkih područja, poput kazališne, filmske, glazbene i plesne umjetnosti. Razdoblje mobilnosti je također 12 mjeseci, s mogućnošću produljenja do 21 mjesec, a uvjeti prijave su slični kao i za ostale stipendije, uključujući završetak prijediplomskog studija i upis na prvi diplomski studij.
 

Kako se prijaviti?


Kako bi se zainteresirani kandidati prijavili za stipendije Švicarske Konfederacije, trebaju poduzeti nekoliko važnih koraka. Prvi korak je zatražiti prijavne obrasce od Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Zagrebu, a to se može učiniti slanjem e-maila na adresu pero.katusic@eda.admin.ch.

Zaklada „Dr. Viktor Ružić“ dodjeljuje stipendije: srednjoškolcima 200 eura mjesečno, studentima još i više


Uz prijavne obrasce, kandidati trebaju priložiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, koja varira ovisno o vrsti stipendije za koju se prijavljuju. Također, obavezno je ispuniti online prijavni obrazac koji se nalazi na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Nakon što se prijavni obrazac ispuni, potrebno ga je ispisati, potpisati i priložiti uz ostalu prijavnu dokumentaciju.

Prijave s kompletnom dokumentacijom moraju se dostaviti u dva primjerka na jednom od četiri jezika: engleskom, njemačkom, francuskom ili talijanskom. Dokumentacija se šalje na adresu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, na Frankopanskoj ulici 26 u Zagrebu, s napomenom „Za stipendije Švicarske Konfederacije”.

Rok za podnošenje prijava je 11. studenoga 2024. godine. Nakon tog roka, prijave će biti obrađene, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih RH zajedno s Agencijom za mobilnost i programe EU-a izabrat će kandidate koji će biti predloženi švicarskoj strani. Kandidati će biti obaviješteni putem e-maila o tome je li njihova prijava ušla u uži izbor do kraja prosinca 2024. godine, dok će konačnu odluku o dobitnicima stipendije donijeti Državno tajništvo za obrazovanje, znanost i inovacije Švicarske Konfederacije do kraja svibnja 2025. godine.

Hrvatski državljani koji se prijavljuju natječu se u konkurenciji s kandidatima iz drugih zemalja Europske unije. Za sve dodatne informacije o postupku prijave, kandidati se mogu obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na e-mail adresu bilaterala@ampeu.hr.
IZVOR: AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA