LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

IRO pomaže u pripremi prijavnog eseja za upis na inozemna sveučilišta

– Svrha je prijavnog eseja pokazati željenom sveučilištu tko i što stoji iza iskazanog interesa za obrazovanjem te dati razlog koji ga čini vrijednim kandidatom. – ističu iz IRO-a.

– Svrha je prijavnog eseja pokazati željenom sveučilištu tko i što stoji iza iskazanog interesa za obrazovanjem te dati razlog koji ga čini vrijednim kandidatom. – ističu iz IRO-a.

Institut za razvoj obrazovanja, navode njegovi predstavnici, već dva desetljeća promiče važnost visokog obrazovanja i priprema zainteresirane na vlastiti put visoke edukacije. Pokrenuo je i novi projekt pod nazivom Essay Writing Skills koji je namijenjen učenicima završnih razreda srednje škole koji svoj obrazovni put namjeravaju nastaviti na preddiplomskim studijima u inozemstvu. 

– Upečatljiv esej osobna je izjava i služi prezentaciji osobnosti, iskustva, postignuća i, što je najvažnije, budućih ambicija. Svrha je prijavnog eseja pokazati željenom sveučilištu tko i što stoji iza iskazanog interesa za obrazovanjem te dati razlog koji ga čini vrijednim kandidatom. – ističu iz IRO-a.

U sklopu projekta educirat će učenike kako napisati prijavni esej za upis na inozemna sveučilišta.

– Predavanja će održati Karin Taylor, voditeljica obrazovnih projekata u Austriji i Hrvatskoj čiji je cilj pomoći studentima pretvoriti svoje želje i ideje u stvarne ciljeve. U tri susreta polaznici će imati priliku naučiti kako oblikovati i izraziti svoju osobnu motivaciju, znanje i iskustvo na samouvjeren i originalan način te se time izdvojiti kao jedinstveni kandidati pri prijavi na željeno sveučilište. Savjeti prije pripremanja eseja, uz samo pisano stvaranje vlastite priče, samo su neki od vrlo važnih koraka na putu do znanja. – navode organizatori.

Pojašnjavaju i zašto je dobro sudjelovati na edukaciji te što očekuje sudionike:

– Pokazivanje vrijednosti, kao što su posvećenost i motivacija, ostavljanje dobrog prvog dojma te dokaz o razumijevanju vlastite motivacije i predmeta zanimanja – ključni su dijelovi prijavnog eseja za upis na institucije visokog obrazovanja. Uz formalno oblikovanje same priče, edukacija će se fokusirati i na vještinu komunikacije sadržaja, odnosno kako osobno prezentirati svoje vještine i iskustva na promotivan, ali istodobno skroman način. 

Na uvodnom predavanju objasnit će se koja su opća očekivanja od prijavnih eseja, koji je njihov smisao te kako ih ocjenjuju komisije za upis novih studenata. Taj će dio označiti i početak oblikovanja pojedinog eseja. Drugo će predavanje predstaviti direktne smjernice za pisanje, savjete o vokabularu, načinu i stilu pisanja te u konačnici – povezivanju navedenoga u smislenu cjelinu eseja. Između te dvije sesije pisat će se prvi esej, a zadnje je predavanje rezervirano za analizu eseja uz savjetovanje polaznika o poboljšanju završne verzije. Tijekom sva tri predavanja, polaznici će dobiti uvid u efektivno predstavljanje vlastite priče i daljnje komunikacije o svojim ambicijama i iskustvima. 

Valja istaknuti da će se program održavati na platformi Zoom, i to na engleskom jeziku. Početak je planiran u ožujku. 

Prijave se vrše ispunjavanjem obrasca na poveznici, gdje je moguće dobiti i dodatne informacije. Za eventualna pitanja predstavnici IRO-a dostupni su na e-mail adresi iro@iro.hr, broju telefona 01/4555-151 i na Facebook stranici organizacije.
FOTO: PIXABAY