LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiranje u Centru za razvoj mladih

INTERVJU: Većina bivših članova našla je posao zahvaljujući praksi u Udruzi, a novi će članovi dobiti edukaciju i priliku za rad na projektima

Nikola Jelovečki, predsjednik udruge Centar za razvoj mladih i voditelj projekta Studentski.hr, o početcima rada u Udruzi i o tome zašto ne propustiti priliku za stručnu praksu.

Nikola Jelovečki, predsjednik udruge Centar za razvoj mladih i voditelj projekta Studentski.hr, o početcima rada u Udruzi i o tome zašto ne propustiti priliku za stručnu praksu.

Nikola Jelovečki član je udruge Centar za razvoj mladih još od 2015. godine, a njen je predsjednik više od dvije godine Nikolina je karijera u Udruzi bogata – svojevremeno je vodio marketinški tim, koji djeluje u sklopu volonterskih programa Udruge, a još je uvijek voditelj portala Studentski.hr, medija usmjerenog studentima i mladima diljem Hrvatske. Od završetka fakulteta najviše se bavio marketingom i project managementom, a Udruga mu je, kaže, pružila i jedno skroz drugo područje djelovanja, odnosno mogućnost rada u području civilnog društva.

Na pitanje kako se odlučio za stručnu praksu u CERM-u, a tadašnjem SIK-u, Nikola odgovara:

– Priča je to ispričana već tko zna koliko puta, ali u Udrugu sam stigao sasvim slučajno. Radio sam na jednom od svojih prvih marketinških projekata u Istri, a s obzirom na to da sam tražio novo iskustvo i okolinu u kojoj mogu isprobati nešto novo, oglas Tebe tražimo zapeo mi je za oko. Zapravo, na prvu sam pomislio kako se radi o plaćenom poslu, pa sam se, kad sam shvatio da je praksa volonterska, premišljao hoću li se uopće odazvati pozivu. Jasno, očito je da je prevagnula želja da dođem i kada gledam unazad, mogu reći da nisam zažalio niti dan.

U četiri godine, koliko je Nikola član Udruge, mnogo se toga promijenilo – od količine aktivnosti, raznovrsnosti projektnih i volonterskih djelatnosti, broja članova, pa sve do strukture i naposljetku imena. Iako je isprva naglasak bio isključivo na projektu Studentski.hr, danas, nakon sedam godina postojanja, Udruga se može pohvaliti s desetak uspješno provedenih projekata i programa. Staro ime Udruge, Studentski informativni kutak, isticalo je usmjerenost na studente, a Nikola kaže da Udruga vlastite resurse želi usmjeriti ne samo na studente nego i na djecu i mlade, te da je stoga promjena imena bila tek finalni touch na organizacijski proces i ekspanziju koji traju već godinu – godinu i pol.

– Proces građenja organizacije, kao i vođenje uspješnih projekata, mukotrpan je posao. I dalje smo u stalnom razvoju i imamo velike ambicije za daljnjim širenjem organizacije, kvalitetnim radom i što većim doprinosom zajednici, bilo informiranjem mladih ili provođenjem aktivnosti neformalnog obrazovanja. – ističe Nikola.

U CERM-u su volonteri oduvijek bili vrlo bitan segment, stoga se od ove godine volontiranje strukturira u tzv. volonterske programe koji obuhvaćaju pet odjela, odnosno devet timova u kojima studenti i mladi stječu iskustvo u raznim projektnim aktivnostima te dobivaju mentorstvo i edukaciju u području u kojemu se oni sami žele razvijati.

– Ovim smo promjenama otvorili mogućnost za daljnji napredak te širenje obujma aktivnosti CERM-a i na druga područja, pa se nadamo da nas već u idućoj godini čekaju još veći projekti i da ćemo doprinijeti razvoju društva znanja i biti važan kotačić u području rada s mladima. – kaže predsjednik Udruge.

Što očekivati od volontiranja, pitali smo Nikolu. Tri stvari, odgovara: dobru atmosferu, nova znanja i rad na zanimljivim projektima. Naglašava da su nekoliko CERM-ovih projekata prepoznali i Grad Zagreb, ministarstva te brojni poslovni subjekti i institucije u području razvoja civilnog društva, a koji su potpomogli njihovo provođenje. Ove godine volonteri će se moći okušati u organizaciji projekata konferencijskog tipa poput Maratona karijera, Dana knjiga ili konferencije Youth Future Croatia, natjecanja Pokretač, časopisa Studentska mreža ili u radu sad već afirmiranog medija portala Studentski.hr.

FOTO: Studentski.hr / Proslava petog rođendana Portala.

Osim kroz projektne aktivnosti budući će se volonteri imati priliku razvijati u područjima koja njih zanimaju – od novinarstva, preko marketinga, pa sve do web-administracije. U fokusu su i dalje mladi kojima se nastoji omogućiti stjecanje znanja i vještina neformalno, izvan fakultetskih klupa, a broj mladih koji su se u tome okušali u posljednjih sedam godina veći je od 500.

– Velika većina njih upravo je zahvaljujući praksi u Udruzi došla do željenog posla ili druge poslovno-obrazovne prilike. U Centru za razvoj mladih svi će naši novi članovi dobiti edukaciju i priliku za rad na projektima, a različitim zadacima i snalaženjem u raznim situacijama steći će bolje komunikacijske vještine, naučit će raditi u timu, ali i usvojiti vještine koje zasigurno ne mogu dobiti formalnim putem. Upravo je takvo iskustvo ono što će ih istaknuti iz mase mladih ljudi te će im zasigurno otvoriti neka nova (poslovna) vrata i prilike. – ističe Nikola.

Ako je i tebe Nikola motivirao svojom pričom te si odlučio da ne želiš propustiti prilike koje će ti se stručnom praksom u CERM-u otvoriti, vrijeme je da se prijaviš na Tebe tražimo, odabereš tim i ispuniš prijavu. Riječ je o sveukupno devet timova u koje se moguće prijaviti, a to su: novinari, lektori, marketing tim, community management tim, tim za odnose s javnošću, tim za multimediju i dizajn, tim ljudskih resursa, tim web-administracije i tim društvene suradnje. Za početak trebaš kliknuti na poveznicu, a vremena za prijavu imaš do 23. listopada u 23:59.

FOTO: STUDENTSKI.HR