LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mlada osječka glazbenica Mia Dimšić

INTERVJU: „Nikad ne odustajte jer je to jedini pravi način da se živi”

„Živimo u sredini koja nas mlade često obeshrabruje i poručuje nam da ne možemo baš sve što hoćemo, ali nije tako.”

„Živimo u sredini koja nas mlade često obeshrabruje i poručuje nam da ne možemo baš sve što hoćemo, ali nije tako.”

Da osim studiranja i dobivanja papira, možemo slijediti svoje snove i raditi ono što volimo dokazala je i osječka studentica i glazbenica Mia Dimšić. Njezin prvi singl dobio je više od 30 000 pogleda na YouTube-u, a ušao je i u prvih deset hitova na nacionalnoj glazbenoj ljestvici. Iako je glazbeni talent pokazivala od djetinjstva, svoju karijeru u glazbi počela je graditi u studentskim danima, a što kaže o njezinom nastavku, trenutnom stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni i sličnim temama, pročitajte u intervjuu.

Bok, Mia! Za početak, molim te, predstavi se čitateljima portala Studentski.hr.

Pozdrav! Zovem se Mia Dimšić, imam 23 godine i studiram engleski i njemački na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a pored toga bavim se glazbom i nedavno sam počela raditi na svojoj solo karijeri.

Nedavno si izdala svoj prvi singl Budi mi blizu koji je sada već prešao 33 000 pregleda na YouTube-u, a bio je i na sedmom mjestu CMC nacionalne top liste, kao i hit tjedna Radio Osijeka. Kakav je osjećaj prvi puta na televiziji vidjeti svoju pjesmu, prihvaćati komentare, čitati reakcije publike...?

Nešto stvarno najposebnije na svijetu. Uvijek je dobro osjetiti rezultat bilo kakvog vlastitog rada i truda, a posebno ako je to nešto što toliko volite i o čemu toliko razmišljate u slobodno vrijeme kao ja o glazbi. Sama uloga izvođača otvara čovjeku bezbroj mogućnosti kojih prije toga nije bio svjestan; dok ne snimiš neku pjesmu koju prije tebe nitko nikad nije otpjevao, ne razmišljaš kako bi ta pjesma mogla utjecati na svijet oko tebe. Nešto što si ti dotada pjevao u svojoj sobi, ako to dovoljno ljudi čuje, može postati pjesma s kojom se oni bude, vjenčaju, plešu, o kojoj razmišljaju ili im možda pomogne u bitnim trenucima u životu. To je ono što kod glazbe najviše i volim tako da me svaki lijep komentar koji sam primila jako motivira i znači mi. Ujedno sam i jako zadovoljna onim što je pjesma dosad postigla; nisam očekivala da ću s prvim singlom uopće zauzeti mjesto na top listi spotova čitave države, a posebno ne da ću se plasirati u prvih deset mjesta. Jako sam sretna i zahvalna i to mi je definitvno velika motivacija da to u budućnosti još kvalitetnije odradim.

Kako je počela tvoja povezanost s glazbom? Jesi li od malena pjevala s četkom u ruci kao većina nas nesuđenih pjevača, a onda ju zamijenila mikrofonom ili si odmah znala da je glazba nešto čime se želiš baviti u životu?

Ne bih rekla da sam odmah znala, ali uvijek sam bila jako sklona tome. Kao dijete sam više pjevala jer mi se sviđalo, bez nekog dubljeg razmišljanja o tome, ali i tada sam se rado prijavljivala na stvari kao što su dječje audicije za Turbo Limač i slično. Ironično, u isto vrijeme nisam htjela pjevati kod kuće ili pred rodbinom i prijateljima i bila sam jako sramežljiva, a ni prve školske priredbe kad sam pjevala sama nisam htjela odraditi. Tek u srednjoj školi, kad sam počela svirati gitaru, počela sam pjevati više na neki svoj način, izmišljati pjesme i tražiti svoj stil i izričaj i tad se to počelo formirati u dobrom smjeru. Tada sam se mogla vidjeti u glazbi, ali nisam vjerovala da je to moguće ili realno pa se nikad oko toga nisam pretjerano angažirala. Taj je dio počeo tek na fakultetu, kad sam bila malo zrelija i svjesnija što točno želim.

Jedan od komentara na YouTube je i: – Stvarno super! Na sriću jako dobro otpjevano. Odličan spot bez seksi mazenja i pokazivanja polugolih grudi te batka poput drugih zvijezda. Pravoj zvijezdi ovo ne triba. Samo dalje. Jedva čekam sljedeće pjesme!!! S tim su se komentarom mnogi složili. Koje je tvoje mišljenje o trenutnom stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni, nedostaje li nam kvalitetnih izvođača i tekstova koji se ne bave isključivo zabavom, alkoholom, seksom i sličnim temama?

Slažem se da dio naše estrade svoju glazbu bazira na površnim i neglazbenim stvarima, ali nikako nisam pobornik onog negativnog stava da na našoj sceni ništa ne valja i da nemamo dovoljno kvalitetne izvođače. Naša država, posebno s obzirom na svoj broj stanovnika, vrvi glazbenim talentom. Ono u čemu vidim problem nije manjak kvalitetne glazbe, to nisu čak ni površni slušatelji, već prvenstveno mediji. Oni su ti koji kreiraju svijest velikog broja slušatelja i odlučuju, da ne kažem nameću, što će se slušati. Ako 90% vremena slušamo, primjerice, tri ista izvođača u istom žanru, prosječnom slušatelju, osim ako nije glazbeni ili YouTube fanatik, neće ni pasti na pamet da osim toga postoji niz bendova, žanrova i stilova koji su puno rjeđe zastupljeni. Na taj dio glazbene industrije je, nažalost, jako teško utjecati, ali ja se trudim time ne opterećivati. Svaki pravi i savjesni glazbenik dat će sve od sebe da opravda svoju titulu i odgovornost prema glazbi, a oni koji svoj rad podređuju samo aktualnoj potražnji trajat će dok traju, a zatim će njihova glazba, koja je i napravljena za jednokratnu upotrebu, vjerojatno biti brzo zaboravljena.

Osim što si nova zvijezda na hrvatskom glazbenom nebu, ujedno si i studentica. Kakva je Mia kao studentica? Koliko ti je bilo teško uskladiti fakultetske obveze sa nastupima, svirkama, a na kraju i sa snimanjem pjesme i spota?

Snimanje pjesme i spota, oko kojeg smo se cijeli tim i ja dobro naradili, na sreću, nije trajalo za vrijeme akademske godine pa tu nije bilo pritiska. Ujedno je olakotna okolnost što sam se u sve ovo upustila tek na zadnjoj godini fakulteta pa je ono najteže već prošlo, ali i dalje tu i tamo bude potrebno malo kompromisa da se sve uskladi. Nisam nikad bila odličan student, ali trudim se da kvaliteta ni ne opadne sad kad su u priču ušle neke druge stvari. Mislim da je najbitnije na oba polja dati sve od sebe i biti dobro organiziran i s vremenom će se to sve posložiti kako treba.

Kakvi su daljnji planovi? Možemo li očekivati još novih pjesama, možda neku autorsku stvar, album?

Ovaj singl je bio prvi u nizu pjesama koje će se za nekih godinu, godinu i pol naći na mom prvom albumu, a idući singl planiram izbaciti početkom veljače. Na tom će albumu sigurno biti i neka moja autorska pjesma, tome se posebno veselim. U međuvremenu radim na promotivnim aktivnostima i gažama; sad sam počela svirati u malo drugačijem sastavu gdje me na klaviru prati student glazbene akademije u Osijeku, Zvonimir Glibušić, i nadam se da ću nastupiti ne samo u Slavoniji nego i drugim dijelovima Hrvatske da se predstavim što većem broju ljudi.

Ti slijediš svoj san i za to si cijelo vrijeme radila – imaš li što poručiti našim čitateljima; savjet, (pre)poruku, iskustvo...?

Htjela bih samo reći da je prekrasan osjećaj intenzivno se baviti onim što jako voliš. To se ne može ni s čim usporediti i koliko god da tu nekad bude i neugodnih iskustava ili ne ispadne baš onako kako se očekuje, sve se na kraju isplati. Živimo u sredini koja nas mlade često obeshrabruje i poručuje nam da ne možemo baš sve što hoćemo, bilo u vidu nezaposlenosti i lošeg stanja u državi ili na osobnoj razini, da nemamo dovoljno talenta, snage ili slično da nešto promijenimo i napravimo. S tim se ne slažem i svim svojim vršnjacima i studentima općenito od srca želim da nađu ono u čemu su dobri, što ih čini sretnima i da nikad od toga ne odustanu jer je to jedini pravi način da se živi.

Miju možete pratiti preko službene Facebook stranice, a do nove pjesme uživajte u njezinom prvom singlu Budi mi blizu.

FOTO: MARKO ZELJKOVIĆ