LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske inovacije

INTERVJU: Mladi izumitelj Ivan Golubić

Student Ivan Golubić samo je jedan od inovatora čiji su radovi izloženi na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, ovogodišnje izdanje sajma bilo je posvećeno mladima.

Student Ivan Golubić samo je jedan od inovatora čiji su radovi izloženi na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, ovogodišnje izdanje sajma bilo je posvećeno mladima.

Mladi student sa Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu izumio je solarno vozilo. Ivan Golubić godinu dana je radio na svom izumu u svojoj garaži. Svoj izum, odnosno vozilo neobičog izgleda, predstavio je u Boćarskom domu na ovogodišnjoj  Međunarodnoj Izložbi inovacija ARCA 2015. 
Ivan Golubić, samo je jedan od inovatora čiji su radovi izloženi na Međunarodnoj izložbi inovacija. Ovogodišnje izdanje sajma bilo je posvećeno mladima i svečano ga je otvorio ministar poduzetništva Gordan Maras u nadi kako će tvrtke prepoznati vrijedne inovacije, a u podršci mu se pridružio i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Veliki broj kreativaca, inovatora i inovativnih poduzetnika, tvrtki, srednjih škola i fakulteta predstavilo je više od 150 proizvoda. Na izložbi se mogu vidjeti roboti, helikopteri, kosilica na daljinsko upravljanje, inovativni željeznički sigurnosni sustavi te genijator, izum za višestruku uštedu goriva. Među najatraktivnijim izumima bilo je upravo Ivanovo solarno vozilo. Ima kotače poput onih biciklističkih, cjelokupni dojam odaje mini automobil koji se puni električnom energijom, ali za vrijeme sunčanih dana može iskoristiti i onu solarnu. “Gmobile”, kako ga je nazvao Ivan, može razviti maksimalnu brzinu od 49 kilometara na sat, a ima mogućnost upravljanja preko aplikacije.  Cjelokupna izrada stajala ga je oko 15 tisuća kuna.

Donosimo vam intervju s mladim inovatorom. 

Za početak Ivane, reci nam nešto o sebi.

Živim u Pisarovini, točnije u mjestu Bregana Pisarovinska nedaleko od Zagreba, imam 20 godina i studiram Mehatroniku na TVZ-u. Elektronikom i robotikom se bavim od četvrte godine života, naravno tada je to bilo rastavljanje i sastavljanje uglavnom ispravnih uređaja poput maminog radija, ali kako su godine prolazile, pretvorilo se u nešto veliko poput električnog vozila Gmobile. Inace mi je puno draže vidjeti nešto što sam ja stvorio nego jednostavno kupiti. Još je veći užitak napraviti nešto novo, nešto čega se nitko nije sjetio.

Možeš li nam malo pojasniti o kakvom se izumu točno radi?

Gmobile je moja vizija vozila budućnosti. Ideja je takva da recimo student hoda ulicom, nailazi na nekoliko parkiranih vozila te se prijavi sa svojim podacima i odveze na lokaciju, nakon toga vozilo se potpuno samostalno vrati na punjač. Druga je verzija da korisnik preko mobilne aplikacije pozove vozilo te ono samostalno dođe do njega. Inovativno je jer nema veze sa GPS-om, tehnologiju još razvijam, ali sam na jako dobrom putu da kroz koju godinu, kada se zakonom i odobre vozila bez vozaca, Imam jedan gotovi proizvod koji se moze plasirati na trziste i biti konkurentan.

 

Gmobile; FOTO: Ivan Golubić

 
Kakav je bio put stvaranja Gmobile?
 
Put je bio zaista tezak, bilo je trenutaka u kojima sam htio odustati od svega, ali ipak me je vuklo ono nešto i drago mi je da sam nastavio. Onog dana kada je Gmobile krenuo, kad sam vidio da radi, kada sam se vozio tada sam dobio jedan veliki poticaj za dalje. Svima se sviđalo (i sviđa) to što radim, a ja uživam u tome.
Moram naglasiti da je bilo financijske potpore od strane roditelja, ali i općina Pisarovina je znatno izašla u susret kao i TVZ te pogotovo Udruga inovatora Hrvatske koji su u svakom trenu bili spremni pomoći. Prošlo je oko dvije godine dok nisam uspio prikupiti neka sredstva da počnem sa razvojem, zato i govorim svima da ne odustaju. I želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način izašli u susret i pomogli u realizaciji.

Odkud naziv Gmobile?
 
Ime Gmobile je izabrano kada sam kombinirao svoje prezime sa raznim rijecima koja su vezana za vozila, uzeo sam "G" od Golubić i mobile od automobile pa mi se svidio taj naziv.

Kakvi su dojmovi s Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2015.?

Izložba ARCA 2015. je bila prvo javno predstavljanje projekta te sam izrazito zadovoljan jer svaki dan je štand bio pun ljudi, djece i poslovnih ljudi koji su bili izrazito zainteresirani za moju inovaciju, pogotovo sam sretan što se sviđa djeci. Sav trud je nagrađen glavnom nagradom i zlatnom medaljom za najbolju inovaciju od strane Slovenije, odnosno njihove udruge inovatora ASI te zlatnom medaljom i priznanjem od hrvatske Udruge inovatora. Vozilo će krajem ovog mjeseca biti predstavljeno na najvećoj medunarodnoj izložbi Inovacija IENA u Nurnbergu, gdje se nadam da ću pronaci investitora.

 

Gmobile na izložbi; FOTO: Ivan Golubić


Ideju za svoj izum Ivan je imao u glavi već dosta dugo, a dodatno ga je usmjerilo ljeto na praksi kod Mate Rimca. Mate Rimac je također mladi hrvatski izumitelj, poduzetnik i direktor tvrtki Rimac Automobil i Greyp Bikes

Roditelji, prijatelji i susjedi oduševljeni su njegovim izumom i podržavaju ga u svemu što radi.Ivan se sada marljivo priprema za izložbu u Nurnbergu usavršavajuću Gmobile u svojoj garaži i do kasnih sati. Vrijeme ovakvih vozila još nije došlo, posebno ne u Hrvatskoj. No, za kojih pet do deset godina Ivan se nada kako će uvesti revoluciju u prijevozna sredstva
FOTO: IVAN GOLUBIĆ