LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dani inovacija

Inovativni studentski projekt FER-ovaca u području medicine putuje na međunarodno natjecanje

Detalje će, prije natjecanja, prikupiti u operacijskoj dvorani na Rebru.

Detalje će, prije natjecanja, prikupiti u operacijskoj dvorani na Rebru.

Tijekom petog Dana inovacija – od koncepta do implementacije u svega nekoliko sati, najbolja studentska ekipa sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), razvila je inovativno rješenje za zahtjevan medicinsko-tehnički izazov; kako učinkovito dokumentirati operacije na dječjem srcu. Sposobnost da se ideja pretvori u konačno rješenje postignuta je u vrlo kratkom vremenskom roku, izvještava HRT.
 

„Naše rješenje je kamera koja bi bila na naočalama i putem 5G antene prenosila podatke na cloud“, objasnio je Tin Vranaričić, student FER-a i član studentske ekipe ,,Surgical United" za HRT.


Tinova kolegica, Antonia Turković, također je komentirala projekt.
 

„Napravi se finalna prezentacija, to mi je bilo najbolje, ne dođeš na faksu u takve situacije svakodnevno. Mislim da je jako pozitivno kod nas inženjera da budemo izloženi takvim situacijama“, rekla je Antonia.


Ovo je bio jedan od tri medicinska izazova koje su trebale riješiti studentske ekipe tijekom petog Dana inovacija. Svaka od tih ekipa okupljala je studente iz različitih područja.
 

Prije natjecanja - operacijska dvorana


Prije nego što otputuju na međunarodno natjecanje u Barcelonu idućeg mjeseca, studenti FER-a, imat će priliku iz prve ruke provjeriti može li njihova ideja pomoći kirurzima, i to u operacijskoj dvorani na Rebru gdje će detaljno ispitati situaciju.
 

„Nadam se da ćemo vidjeti kako se pristupa rukama problemu i koji kut je vidljiv, da možemo ubaciti kameru“, rekao je Marko Srpak, student FER-a i član studentske ekipe „Surgical United“.


Članica studentske ekipe „Surgical United“ i studentica FER-a, Matea Vnučec također je podijelila dojmove.
 

„Mene baš zanima ta tehnologija u medicini i išla bih u tom smjeru“, zaključuje Matea.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA