LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Inovativan pristup nastavi: na Pomorskom fakultetu igraju se igrice

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, online nastava jedini je oblik nastave koji je moguće provesti. Ali da ona može biti itekako zanimljiva i inovativna, dokazuje profesor Luka Pezelj na kolegiju Jedrenje.

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, online nastava jedini je oblik nastave koji je moguće provesti. Ali da ona može biti itekako zanimljiva i inovativna, dokazuje profesor Luka Pezelj na kolegiju Jedrenje.

Mišljenja o nastavi na daljinu zasad su podijeljena. Podosta je kako pozitivnih komentara tako i onih koji ističu prekomjerne zadatke i neprilagođenost novim uvjetima. Međutim, Pomorski fakultet u Splitu dokazao je da je u ovoj situaciji moguće učiti na jedan zanimljiv i drugačiji način koji dosad vjerojatno niste vidjeli.

Na kolegiju Jedrenje profesor Luka Pezelj, koji je ujedno i osnivač Akademskog jedriličarskog kluba Universitas, svoje studente educira kroz igru. Kroz igru ih, dakle, poučava osnovama jedrenja. 

Vezano: Splitski studenti od sada će uživati u novom sportu na vodi – jedrenju!


Riječ je o Virtual Regatti, igrici koja se bez problema može igrati na bilo kojem mobilnom uređaju jednako kao i na računalu. Ona najbolje demonstrira sportsko jedrenje, pravila jedriličarskog natjecanja, taktičke manevre i ostale osnove ovoga sporta. 

Da je riječ o igrici koja ima svoju vrijednost, potvrđuje činjenica da su se njeni tvorci povezali s World Sailingom, vodećom jedriličarskom organizacijom, tako da se jedan dio održanih regata održava pod njenim pokroviteljstvom. Jedno od natjecanja koje se organizira na ovoj platformi ima čak i status svjetskog prvenstva.

Nastava je organizirana tako da profesor opisuje osnovne pojmove kao što su, primjerice, jedriličarski smjerovi vožnje broda – orca, krma, mezonava. Uz to, opisuje što se događa na regatnom polju, a studenti paralelno obavljaju zadatke od jednostavnijega prema složenijem. Prednost je ta što studenti imaju dobru teorijsku podlogu koja je potkrijepljena vizualnim prikazom i to onim svima najzabavnijim – kroz igru

 
FOTO: Lucija Vujnović

Ovo je jedan od inovativnijih pristupa koji dokazuju da tehnologija itekako može poslužiti ako znamo pronaći sadržaje koji nam se nude. Uz malo dobre volje i kreativnosti online nastava može biti vrlo zabavna i korisna. 

Kako bi se u budućnosti mogli uključiti svi studenti, spomenuti jedriličarski klub Universitas planira proširiti ovu ideju i organizirati regate za sve svoje članove koji su zainteresirani za natjecanje u jedrenju. 
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR