LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trošenje smatraju neprihvatljivim

Inicijativa 300=300 traži ostavku predsjednika Studentskog zbora i prorektora Plazibata

„Zgroženi smo te smatramo apsolutno neprihvatljivim način i svrhu trošenja novca prikupljenog od poreznih obveznika i vas studenata”, ističu iz Inicijative.

„Zgroženi smo te smatramo apsolutno neprihvatljivim način i svrhu trošenja novca prikupljenog od poreznih obveznika i vas studenata”, ističu iz Inicijative.

Inicijativa studenata stručnih studija 300=300, okupljena oko zajedničkog cilja za poboljšanje studentskog standarda studenata stručnih studija, reagirala je na nedavne događaje u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu. 

VEZANO: Inicijativa 300=300 – studenti stručnih studija protive se odluci Ustavnog suda


 

Ističu da su zgroženi trošenjem novca predsjednika Studentskog zbora Mihovila Miokovića. Posebno nedopustivim smatraju trošenje novca na komunikacijski tečaj koji nije ni završen. 

– Kao predstavnici studenata stručnih studija, koji smo u više od godinu dana okupljeni u inicijativi 300je300, smatramo neophodnim i formalno se oglasiti oko situacije trošenja novca predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Iako smo i ranije isticali neslaganje s Upravom Sveučilišta te smo u više navrata upozoravali na različite oblike neprihvatljivog ponašanja, događaji od prethodnih dana dodatno su ojačali naša nastojanja da vlastitim primjerom pokažemo da se može i mora: bolje i drugačije!

Inicijativa je u zadnjih godinu dana različitim akcijama i reakcijama pokazala što se sve i s 0,00 kuna javnog novca može. Stoga smo, a pod krinkom borbe za ta ista prava i kvalitetu studentskog standarda, zgroženi te smatramo apsolutno neprihvatljivim način i svrhu trošenja novca prikupljenog od poreznih obveznika i vas studenata.

Nedopustivim i za svaku osudu smatramo odobravanje plaćanja tečaja razlike bitnog od nebitnog samom sebi, i to u vrijednosti 9600 kuna. Minimalna kultura i obzir prema proračunskim obveznicima bio bi i taj isti tečaj završiti, a o bitnosti i nebitnosti navedenog tečaja ostavljamo da prosudite sami. Također, smatramo suludim potrošiti protuvrijednost jedne školarine za novi mobitel Predsjednika zbora te se pitamo bi li Predsjednik i s vlastitim, teško zarađenim novcem, postupio isto. Svi ostali troškovi, u situaciji pandemije i potresa, kada su mnogi studenti i/ili njihovi roditelji ostali bez posla, jednako su neprihvatljivi, bez obzira na njihovu svrhu. – pišu u svom otvorenom pismu. 

Posebno neprihvatljivim smatraju odobrenja prorektora za financije Tonćija Lazibata koji je sve troškove Studentskog zbora odobrio. Zbog toga traže ostavku Miokovića i Lazibata te zahtijevaju izmjene zakona. 

– Ono čime smo osobito zgroženi je činjenica kako je prorektor za financije Lazibat odobrio, odnosno potpisao račune za nabavu svega navedenoga, te se pitamo kako tek čelni ljudi Sveučilišta troše novac, a pod izlikom autonomije Sveučilišta.

Zaključno, u ovom slučaju smatramo minimalnom moralnom obvezom podnošenje ostavke i jednog i drugog aktera te tražimo žurne izmjene zakonodavnog okvira kojim bi se uvelo obvezno objavljivanje računa i uvođenje transparentnosti na ogroman novac kojim sva sveučilišta u Hrvatskoj upravljaju.

S poštovanjem!

U ime Inicijative,
Jelena Liović
Dijana Radovniković

 


VEZANO: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio zahtjev za opozivom predsjednika Studentskog zbora


 

FOTO: INICIJATIVA 300 JE 300