LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Događanja na Filozofskom fakultetu

Indolozi pripremaju bogat studentski program obilježen tolerancijom i praktičnim vještinama

Projekcija filma „Gandhi danas“, predavanje „Značenje nenasilja i tolerancije u buddhizmu“, radionice „Interkulturalne vještine: rad i život s drugima“ i „Empatija: osobni i društveni mir“ besplatno će se održati za zainteresirane studente u ponedjeljak, 30. listopada.

Projekcija filma „Gandhi danas“, predavanje „Značenje nenasilja i tolerancije u buddhizmu“, radionice „Interkulturalne vještine: rad i život s drugima“ i „Empatija: osobni i društveni mir“ besplatno će se održati za zainteresirane studente u ponedjeljak, 30. listopada.

Indijski kulturni centar Zagreb s Odsjekom za indologiju Filozofskoga fakulteta, na kojem će se i održati, 30. listopada od 13 do 19 sati organizira program namijenjen studentskoj populaciji. Događaju pod nazivom U okviru tolerancije: od buddhizma i Gandhija do praktičnih vještina u fokusu su tolerancija i praktične vještine za budućnost, kao što su empatija i interkulturalne vještine.

Program:

  • 13:00 – 14:00: projekcija filma Gandhi danas, 2012.

Film Gandhi danas (eng. Gandhi lives) otkrit će kako Indijci percipiraju nasljeđe osobe koju mnogi smatraju uzorom te prethodnikom nenasilne, mirne borbe za društveni boljitak te tolerantnije i pravednije društvo. Prikazat će se s engleskim prijevodom.

Redateljica Aruna Har Prasad započela je svoju filmsku karijeru kao scenografkinja. godine 1988. osnovala je svoju tvrtku KAS Movie Makers u kojoj radi kao producentica, redateljica dokumentarnih filmova te suradnica za međunarodne filmske kompanije. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoje dokumentarne radove. Među njezinim se radovima posebno ističe film The tribes of the Andaman and Nicobar islands kao poseban doprinos dokumentiranju života zajednica na andamanskom arhipelagu.

  • 14:30 – 15:30: predavanje Značenje nenasilja i tolerancije u buddhizmu

Predavanje će održati znanstvena savjetnica dr. sc. Ružica Čičak-Chand.

U buddhizmu znanje o istinskoj zbilji stvari smatra se bitnim u ostvarenju čovjekove slobode od patnje, neznanja i ponovnog rađanja. Buddhistička ateistička priroda, njegova teorija o nepostojanju sepstva (anattā), zakon prolaznosti (anicca) i uvjetovanog nastajanja (pāticca-samuppāda) te otkriće relativnosti približava ovdje buddhizam znanosti, dok je metodologija buddhizma – meditativna praksa – jedan od značajnih izvora u razumijevanju ljudske subjektivnosti. Buddhistički utjecaj posebno se osjeća u području etike kao sustava vrijednosti vezanih uz međuljudske odnose te vrijednosti koje obuhvaćaju čovjekov odnos prema prirodi, životu općenito; pritom je ideal nenasilja, ahimsā, preduvjet i praktična nužnost na putu svjesnosti. Oslobođenje je po svojoj naravi krajnje individualno traganje, i ovaj iskustveni i eksperimentalni pristup stvorio je kod buddhista predispoziciju za široku toleranciju prema onima koji traže istinu drugim putevima. U cijeloj Aziji buddhizam se očitovao humanizirajuće, a stoljeća buddhizma u Indiji, Japanu, Tajlandu, na Šri Lanki umjetnički i kulturno spadaju među najsjajnija u povijesti tih naroda.    

  • 16:00 – 17:30: radionica Interkulturalne vještine: rad i život s drugima

Radionicu će održati Marijana Janjić, dipl. indologinja, studentica poslijediplomskoga studija.

Svijet je danas postao manjim globalnim selom u kojemu najbliži susjedi ili suradnici govore različitim jezicima, imaju drugačije navike oblačenja, prehrane, obilježavanja proslava. Svakodnevica je ta koja ponajviše zbunjuje u takvome okruženju: zašto me nije pozdravio, zašto je podigla tako ruku, zašto nisu ispunili obećanje, zašto me neprestano nude čajem. Svijet je prepun takvih i sličnih pitanja od kojih se kao najvažnije postavlja ono – kako doći do odgovora. Na ovoj radionici učit će se koje bi nas svakodnevne situacije mogle zbuniti kad se nađemo u drugoj kulturi te kako pristupiti situacijama u kojima nas reakcije drugih zbunjuju. Naglasak je na praktičnim vježbama uz teorijski sažetak.

  • 18:00 – 19:30: radionica Empatija: osobni i društveni mir

Radionicu će održati Dominik Šmida, mag. psych., CEAT praktičar.

Empatija se danas često koristi i spominje na različite načine, ali prepoznajemo li njezinu autentičnu snagu i važnost? Prijateljski, obiteljski, profesionalni i romantični odnosi, razumijevanje vlastitih emocija, misli te njihova regulacija... Sve to i još mnogo aspekata naših života prožeti su prilikama za razumijevanje i empatiju ili strah i nerazumijevanje. Na ovoj radionici dobit ćemo uvid u razne psihološke aspekte empatije te u alate za razvijanje suosjećanja i bolje razumijevanje vlastitih obrazaca emocionalnih reakcija, misli i ponašanja. Kroz praktične vježbe, teorijsko izlaganje i prezentiranje video isječaka otkrit ćemo kako je empatija povezana s osobnim i društvenim mirom.

Ulaz je besplatan za cijeli program, ali se za radionice potrebno prethodno prijaviti na adresi e-pošte ikcprogrami.croatia@gmail.com, i to do 28. listopada, jer je broj sudionika ograničen na 20. Također, potrebno je doći 15 minuta prije početka svake od njih.

FOTO: WIKIPEDIA