LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni sajam inovacija

IENA 2019: student FSB-a osvojio zlatnu medalju i diplomu za svoj prototip vozila na četiri kotača

Šime Grbić student je druge godine diplomskoga studija strojarstva na FSB-u, na smjeru Mehatronika i robotika. Rad koji je nagrađen na 71. izdanju međunarodnog sajma inovacija ostvario je pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma.

Šime Grbić student je druge godine diplomskoga studija strojarstva na FSB-u, na smjeru Mehatronika i robotika. Rad koji je nagrađen na 71. izdanju međunarodnog sajma inovacija ostvario je pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma.

Na ovogodišnjem sajmu inovacija IENA 2019, koji se od 31. listopada do 3. studenoga 2019. održavao u Nürnbergu u Njemačkoj, inovativni rad Šime Grbića, studenta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles osvojio je zlatnu medalju i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta.

– Konstruiran je i izrađen prototip vozila na četiri kotača koje koristi pneumatske mišiće kao aktuatore za ostvarenje gibanja vozila. Izrađeni su elektronički sklopovi i program za bežično upravljanje vozilom s mogućnošću obilaženja prepreka. Skalabilna izrada vozila većih dimenzija omogućila bi ekološki prihvatljiv prijevoz robe ograničenog dometa. Stlačeni zrak kao izvor energije privlači stalnu pozornost znanstvenika i inženjera, a osobito u primjeni kod mobilnih sustava u smislu ekološkog goriva u vozilima s pneumatskim pogonom. Umjetni pneumatski mišić, koji je nastao kao rezultat interdisciplinarnog istraživanja u području robotskih manipulatora i bioloških sustava, predstavlja zanimljiv izbor tipa aktuatora koji se koristiti za pogon autonomnog vozila. Vozilo ima pogonski mehanizam s koljenastim vratilom kojim se translacijsko gibanje pneumatskih mišića (sila povlačenja) pretvara u rotacijsko gibanje pogonskih kotača vozila. Mikrokontroler upravlja skretanjem vozila koje je ostvareno pomoću pneumatskog linearnog koračnog motora. Vozilo ima mogućnost praćenja zadane putanje, a prilikom nailaska na prepreku upravljački program pokreće algoritam za zaustavljanje ili obilaženje prepreke na temelju podataka sa senzora. – opis je njegova projekta.

Šime Grbić student je druge godine diplomskoga studija strojarstva na FSB-u, na smjeru Mehatronika i robotika. Rad koji je nagrađen na 71. izdanju spomenutog međunarodnog sajma ostvario je pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma.

Međunarodni sajam inovacija u Nürnbergu najstariji je međunarodni sajam ovoga tipa u Europi, na kojemu Hrvatska sudjeluje od 1993. Ove je godine Hrvatska bila zemlja partner te se predstavila s 23 inovacije iz industrije, sa sveučilišta te pojedinačnih izlagača.

Na sajmu IENA 2019. sudjelovalo je više od 800 izlagača iz više od 40 zemalja svijeta. Hrvatski su inovatori osvojili deset zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje te šest posebnih nagrada. Također, hrvatskim je inovatorima ove godine pripala i Grand prix nagrada Udruženja europskih inovatora te Velika nagrada AFAG organizatora sajma.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR