LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Afera 81%

I dalje se ne zna u što je SC utrošio spornih 129 milijuna kuna, Bonacci se opet oglasio

Afera pronevjere novca Studentskog centra u Zagrebu, koju je u javnost iznio Duje Bonacci, pokazuje zašto nema napretka. Iako posljedice nisu vidljive, postavlja se pitanje koliko su studenti zapravo oštećeni zbog manjka 129 milijuna kuna.

Afera pronevjere novca Studentskog centra u Zagrebu, koju je u javnost iznio Duje Bonacci, pokazuje zašto nema napretka. Iako posljedice nisu vidljive, postavlja se pitanje koliko su studenti zapravo oštećeni zbog manjka 129 milijuna kuna.

Javnost se već upoznala sa samoprozvanim hrvatskim uhljebom, zaposlenikom Ministarstva znanosti i obrazovanja Dujom Bonaccijem, koji je iznio tvrdnju o pronevjeri novca Studentskog centra na koju nitko ne reagira i koju nitko ne kažnjava. S druge strane, iz Ministarstva su njegovu izjavu proglasili netočnom i pripisali je njegovu nezadovoljstvu u Ministarstvu.

Na stranicama Studentskog centra u Zagrebu priloženi su izvještaji o prihodima i rashodima od 2013. do 2017. godine Računanjem je Bonacci došao do odgovora:

Jednostavnim zbrajanjem i oduzimanjem nalazi se da je sa 159 milijuna kuna uplaćenih na račun SC-a sanirano najviše 30 miljuna kuna. To pak znači da je 129 milijuna kuna utrošeno na nešto drugo, što nije imalo veze sa sanacijom. Na temelju javno dostupnih dokumenata ne može se utvrditi na što je "višak" od 129 milijuna kuna potrošen. – objasnio je Duje Bonacci za Studentski.hr.

Na facebook stranici UhljeBlog, koju vodi, Bonacci je iznio povijest dugova i sanacija SC-a te aktualnu aferu, a temu je zaključio s 81%, što je postotak nestalog novca. Zbog metaforičkih 81%, navodi, u Hrvatskoj postoje umirovljenici s mirovinom nedovoljnom za život, liječnici koji odlaze u inozemstvo, gladni školarci, oboljela djeca bez omogućenog liječenja i radnici bez plaća. Skupinama bi se mogli pridružiti i studenti, no u ovom slučaju zbog doslovnih 81%.

Svakako je sigurno da ako bi manje novaca "curilo" iz SC-a, više sredstava bi se moglo upotrijebiti za neki vid podizanja studentskog standarda. A sa 130 milijuna kuna može se napraviti jako puno toga. – dodao je Bonacci.

Možda bi se mogla smanjiti cijena smještaja, što bi omogućilo studiranje većem broju studenata slabijeg socioekonomskog statusa te spriječila odustajanja od fakulteta zbog financijskih neprilika. Možda bi se mogle uvesti dodatne zaštitarske mjere u domove kako bi studenti bili sigurni od kradljivaca i voajera. Možda bi se i moglo, još mnogo toga da  je Studentskom centru, kao što stoji u njegovu Statutu, osnovna djelatnost briga o standardu studenata.

FOTO: PIXABAY