LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlozi MZO-u i Vladi RH

HSZ traži produljenje akademske godine, dodatne rokove, naknadu studentima koji su ostali bez posla

Hrvatski studentski zbor uputio je Vladi RH i Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog ciljeva i mjera kojima bi se riješila problematika s kojom se studenti susreću ove akademske godine.

Hrvatski studentski zbor uputio je Vladi RH i Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog ciljeva i mjera kojima bi se riješila problematika s kojom se studenti susreću ove akademske godine.

Uz brige obrazovnog karaktera, studenti zbog koronavirusa, a u Zagrebu i zbog potresa, vode i egzistencijalne probleme. Mnogi su ostali bez posla, bez svoje sobe u studentskom domu ili pak bez stana u kojem su bili u najmu jer ga ne mogu plaćati itd. Imaju puno pitanja, a nadležne institucije ne govore ništa konkretno. Upravo se zbog toga Hrvatski studentski zbor angažirao u potrazi odgovora te je dao svoje prijedloge za izmjene postojećih pravila i prava. Na svojim je službenim stranicama, naime, objavio ciljeve i mjere predložene Vladi RH i Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi se skrenula pozornost na problematiku s kojom se susreću studenti u ovoj godini.

Prvi upućeni prijedlog vezan je za održavanje nastave. HSZ je zatražio da se studentima omogući online pristupanje literaturi koja im je potrebna. Predložio je stjecanje digitalne kompetencije nastavnog osoblja – poziva se na implementaciju članka Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji zahtijeva kriterij napredovanja u informatičkim vještinama i polaganju ispita. Spominje i produljenje akademske godine te povećani broj ispitnih rokova, a sve s jednim ciljem – radi postizanja izvrsnosti i održavanja kvalitete obrazovanja.

Iduća tema odnosi se na studentski standard. Na ovom su se popisu pronašli mnogi zahtjevi. Navedeno je kako je svim studentima potrebno omogućiti raznovrsnu i zdravu prehranu. Uz to što je zatraženo iznošenje hrane iz svakog studentskog restorana, zatražena je i izrada web-stranice na kojoj će studenti lakše naručivati i plaćati hranu. Tražili su nadopunu novim jelima te naglasili kako bi sva kuhana hrana trebala biti na jednakoj subvenciji od 71,54%.

Većina studenata tijekom svojeg obrazovanja radi te se na taj način i financira. Mnogi su studenti ostali bez posla ili jednostavno nisu u mogućnosti naći posao u vrijeme pandemije. Hrvatski studentski zbor naglasio je kako je potrebno svim studentima omogućiti rad posredstvom studentskog servisa. Uz taj se prijedlog vežu mnoge stvari; prva navedena jest izrada SMART X-ice za online potpisivanje studentskih ugovora. Zatraženo je, nadalje, privremeno odstupanje od Zakona o obavljanju studentskih poslova te poticaj studentima u obliku mjesečne zarade koju su imali konstantno tijekom ove akademske godine prije početka virusa.

HSZ je naglasio kako je važno očuvati projekte namijenjene održavanju i poboljšanju studentskog standarda. Neki od prijedloga jesu očuvanje svih proračunskih stavki Vlade RH koji su usmjereni na održavanje i unapređenje studentskog standarda, zatim izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju te stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa za sljedeću akademsku godinu, također i na državnu STEM stipendiju. Među izmjenama o stipendiranju spomenuli su i pripadnike hrvatskog naroda izvan RH, a nisu zaboravili ni na subvencioniranje stanovanja. Za spomenute stipendije i subvencije predložili su da se za natječaj sljedeće akademske godine (2020/2021) vrednuje uspješnost u akademskoj godini 2018/2019, a ne u tekućoj akademskoj godini koja je uvelike otežana.

FOTO: PIXABAY