LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Ministarstva obrazovanja

Hrvatski studenti u Velikoj Britaniji izjednačeni s britanskim

– Školarine u Velikoj Britaniji mogu narasti do maksimalnih 9250 funti po godini, a uzimanjem zajma hrvatski studenti mogli su ostvariti san studiranja u jednom od najprestižnijih visokoobrazovnih sustava na svijetu. – naglašava Lea Ban

– Školarine u Velikoj Britaniji mogu narasti do maksimalnih 9250 funti po godini, a uzimanjem zajma hrvatski studenti mogli su ostvariti san studiranja u jednom od najprestižnijih visokoobrazovnih sustava na svijetu. – naglašava Lea Ban

Nova donesena odluka engleskog Ministarstva obrazovanja ohrabruje sve studente koji će upisivati prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2019/2020. Naime, Ministarstvo Velike Britanije potvrdilo je će i dalje podupirati upisivanje studenata iz Europske unije na njihova sveučilišta te je time omogućilo svima koji će upisivati studije na jesen 2019. da i dalje imaju jednake beneficije kao i britanski studenti – smanjene školarine i pravo na zajam za pokrivanje školarine. Škotsko Ministarstvo obrazovanja beneficije je EU studentima potvrdilo još u veljači, a isto je ovaj tjedan učinio i Wales. 

Podsjetimo, hrvatski su studenti do sada u Velikoj Britaniji imali jednaka prava kao i britanski studenti, ali i svi ostali studenti iz EU, a ta su se prava odnosila na smanjenje školarine, za razliku od studenata koji nisu iz EU, te pravo da dobiju zajam za svoj preddiplomski studij.

– Upravo je ovo zadnje, mogućnost dobivanja zajma koji bi pokrio cijeli iznos školarine za sve tri godine preddiplomskog studija, bio najveći okidač pri odluci o studiranju u Velikoj Britaniji. Školarine u toj zemlji mogu narasti do maksimalnih 9250 funti po godini, a uzimanjem zajma hrvatski studenti mogli su ostvariti san studiranja u jednom od najprestižnijih visokoobrazovnih sustava na svijetu. – naglašava Lea Ban, savjetnica u IntegralEdu, agencije za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu.

Status hrvatskih studenata u Velikoj Britaniji

Za hrvatske studente koji odabiru studiranje na engleskom jeziku Velika Britanija je od ulaska Hrvatske u EU destinacija br. 1 za studiranje pa tako i broj prijavljenih studenata na britanska sveučilišta raste svake godine

– Naime, studenti koji dolaze iz Europske unije iznimno su važni za britanska sveučilišta, pošto njihov broj konstantno raste već godinama i sada je dostigao impresivnih 135.000. Na nekim sveučilištima gotovo 20% svih studenata su studenti iz Europske unije zbog čega je bilo iznimno bitno da se riješi ovo pitanje i razjasni sudbina studenta koji odluče studirati u Velikoj Britaniji. – naglašava Lea Ban.

Gdje pronaći informacije o svim otvorenim mogućnostima za preddiplomski studij u Velikoj Britaniji?

Postoje mnogi izvori gdje se mogu pronaći informacije pomoću kojih se može donijeti odluka o studiranju u inozemstvu. IntegralEdu jedna je od najstarijih obrazovnih agencija koja već 25 godina savjetuje studente diljem Europe o studiranju u inozemstvu, s posebnim naglaskom na studiranje u Velikoj Britaniji. Hrvatskim studentima besplatno daje informacije o potrebnim ocjenama na državnoj maturi, načinu prijave, trikovima koje trebaju znati prije i tijekom prijave te sve informacije koje oni i njihovi roditelji žele znati.

Također, za sve koji imaju nedoumica o smjeru na koji se žele prijaviti, ili studiju u inozemstvu, IntegralEdu organizira tzv. Clearing koji će se održati 19. srpnja 2018. u Zagrebu, u prostorijama agencije. Hrvatski učenici u samo sat vremena moći će riješiti svu potrebnu papirologiju potrebnu za upis. Sudionici događanja imat će priliku i upoznati predstavnike poznatih britanskih sveučilišta i proći intervju te se upisati na željeno sveučilište na licu mjesta.

FOTO: PIXABAY