LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u orijentacijskom trčanju

Hrvatski studenti nastupili na Svjetskom prvenstvu u orijentacijskom trčanju, evo kako su prošli

Hrvatska reprezentacija, koju su činili studenti sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, predvođena voditeljem Damir Gobecem, pokazala je veliko srce i borbeni duh.

Hrvatska reprezentacija, koju su činili studenti sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, predvođena voditeljem Damir Gobecem, pokazala je veliko srce i borbeni duh.

Hrvatska sveučilišna reprezentacija uspješno je zaključila svoj nastup na FISU Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u orijentacijskom trčanju, koje se održalo od 30. srpnja do 5. kolovoza 2024. u mjestu Bansko u Bugarskoj. Ovo natjecanje okupilo je više od 250 natjecatelja iz 30 zemalja, a naši su predstavnici sudjelovali u četiri discipline: sprint, sprint štafeta, srednje staze i šumska štafeta.

Za hrvatsku sveučilišnu reprezentaciju nastupili su Zdenka Petra Štambuk, Dora Vukelić, Paula Pavlin, Salopek Tihon, Gabrijel Šiljevinac, Jan Gobec i Matija Kučinac sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, uz voditelja reprezentacija Damira Gobeca

 

Izazovni počeci u sprint disciplini


Natjecanje je započelo svečanom ceremonijom otvaranja, nakon čega je uslijedila sprint utrka. Hrvatski reprezentativci, unatoč nedostatku iskustva na ovako velikim natjecanjima, hrabro su ušli u natjecanje. Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvario je Tihon Salopek, osvojivši 49. mjesto, s malim zaostatkom od 1 minute i 40 sekundi iza pobjednika iz Francuske. U ženskoj konkurenciji, Dora Vukelić zauzela je 88. mjesto s pet minuta zaostatka iza Španjolke Navarro, dok je Paula Pavlin bila odmah iza nje na 89. mjestu.  Matija Kučinac i Gabriel Šiljevinac su u prvom nastupu na svjetskoj smotri bilo koje razine osvojili 119. i 120. mjesto. Zbog grešaka na stazi bez plasmana ostali su Zdenka Petra Štambuk i Jan Gobec.
 

Studenti kineziologije osvojili svjetske titule na dva različita međunarodna natjecanja


Solidan nastup u sprint štafeti


Drugog dana natjecanja održana je sprint štafeta, gdje su hrvatski studenti zauzeli 33. mjesto u konkurenciji 42 štafete. U sastavu štafete trčali su Zdenka Petra Štambuk, Tihon Salopek, Jan Gobec i Paula Pavlin, što je bio dobar rezultat u teškoj konkurenciji.
 
 

Tehnički zahtjevna srednja staza


Trećeg dana natjecatelji su se suočili s tehnički izuzetno zahtjevnom srednjom stazom. Najbolji hrvatski rezultat ostvario je ponovno Tihon Salopek, završivši na 72. mjestu od preko 130 natjecatelja, dok je Zdenka Petra Štambuk bila najbolja među hrvatskim studenticama na 96. mjestu od 114 natjecateljica.

Hrvatska je domaćin europskog sveučilišnog prvenstva u veslanju, nastupaju dva hrvatska sveučilišta


 
 

Izazovna šumska štafeta na završetku natjecanja


Posljednjeg dana natjecanja, studenti su se natjecali u šumskoj štafeti na tehnički zahtjevnom terenu s jakim usponima. U ženskoj štafeti nastupile su Paula Pavlin, Dora Vukelić i Zdenka Petra Štambuk te su zauzele 26. mjesto u apsolutnoj nacionalnoj konkurenciji, dok su dečki u sastavu Tihona Salopeka, Jana Gobeca i Gabriela Šiljevinca u muškoj štafeti zauzeli 33. mjesto. U konkurenciji prvih nacionalnih štafeta, djevojke su zauzele 20., a dečki 24. mjesto.
 

Povratak orijentacijskog trčanja u akademsku zajednicu


Hrvatska reprezentacija, koju su činili studenti sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, predvođena voditeljem Damir Gobecem, pokazala je veliko srce i borbeni duh. Ovaj nastup označava povratak hrvatskog orijentacijskog trčanja na međunarodnu akademsku scenu, budući da je posljednji put Hrvatska imala predstavnike na ovom natjecanju daleke 1996. godine u Mađarskoj.
 

Studenti olimpijci: Olimpijske igre i sveučilišta imaju neraskidivu vezu kroz povijest


IZVOR: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ
FOTO: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ