LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenici XV. gimnazije iz Zagreba

Hrvatski srednjoškolci osvojili zlatnu i dvije brončane medalje na Europskoj fizičkoj olimpijadi

Ovaj izvanredan uspjeh potvrda je talenta i predanosti naših mladih fizičara, kao i kvalitetnog obrazovnog sustava koji ih podržava. Hrvatska nastavlja pokazivati svoju izvrsnost na međunarodnoj razini, ponosno predstavljajući svoju zemlju i ostvarujući zapažene rezultate.

Ovaj izvanredan uspjeh potvrda je talenta i predanosti naših mladih fizičara, kao i kvalitetnog obrazovnog sustava koji ih podržava. Hrvatska nastavlja pokazivati svoju izvrsnost na međunarodnoj razini, ponosno predstavljajući svoju zemlju i ostvarujući zapažene rezultate.

Hrvatski srednjoškolci ostvarili su izvanredan uspjeh na Europskoj fizičkoj olimpijadi (EuPhO) 2024., održanoj od 15. do 19. srpnja u Kutaisiju, u Gruziji. Na tome prestižnom natjecanju, koje je okupilo oko 200 učenika iz 55 zemalja, hrvatski se tim okitio jednom zlatnom i dvjema brončanim medaljama.

Val Karan, učenik trećeg razreda XV. gimnazije iz Zagreba, osvojio je zlatnu medalju. Brončane medalje pripale su Ilanu Mihelji i Petru Jukiću, učenicima četvrtog razreda iste škole. Ekipa je uključivala i Karla Ahla iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te Bornu Jelečkog iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba.


Zagrebački PMF uvodi novi izborni kolegij za buduće stručnjake u farmaceutskoj industriji


Tijekom natjecanja, učenici su prvog dana rješavali eksperimentalni zadatak, dok su drugog dana pristupili trima teorijskim zadacima iz različitih područja fizike. Eksperimentalni zadatak uključivao je istraživanje piezo-električnih materijala, generiranje električne energije prilikom pada loptice na piezo-elektrik, te analizu deformacije gumene loptice pri sudaru s piezo-električnim elementom.

Teorijski zadaci obuhvaćali su složene teme poput proračuna gibanja kružne pločice koja nalijeće na kružni zid, analizu efekata putovanja relativističkim brzinama u svemiru, te izračune iz laserske optike i ponašanja realističnih interferometara. Takvi zadaci rijetko se susreću čak i na sveučilišnim razinama, a naši su učenici pokazali izvanredno znanje i vještine u njihovom rješavanju.

Zagrebački PMF traži četiri suradnika iz područja prirodnih znanosti


Peteročlani hrvatski tim odabran je među najboljim učenicima s državnog natjecanja iz fizike 2023., koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Oko 30 učenika pozvano je na pripreme i testiranja na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a nakon četiri kruga testiranja, odabrani su najuspješniji. Pripreme su uključivale rješavanje bivših olimpijskih zadataka, a učenici su ulagali značajan samostalan rad i trud.

Na nedavno završenom međunarodnom natjecanju Physics Cup 2024, hrvatski učenici također su ostvarili vrhunske rezultate. Val Karan osvojio je prvo mjesto, dok su Ilan Mihelja i Ivan Hegedić dijelili treće mjesto.

Predstava zaposlenika i studenata s PMF-a već više od desetljeća popularizira znanost među djecom


Hrvatsku ekipu na Europskoj fizičkoj olimpijadi vodili su Damir Pajić i Dario Barišić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizaciju priprema i sudjelovanje hrvatskih učenika financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

IZVOR: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU