LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko četvrto mjesto po NEET kategoriji

Hrvatska po nezaposlenosti mladih i dalje u vrhu Europe

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.

Prema podatcima Eurostata, u Hrvatskoj je 21,8 posto nezaposlenih od 15 do 29 godina. Dobra je vijest da većina mladih zapravo želi raditi.

Krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, Mreža mladih Hrvatske (MMH) ustvrdila je kako se NEET kategorija (Not in Education, Employment or Training) sve više počinje koristiti kao relevantan pokazatelj društvenog položaja mladih. Hrvatska je u Europskoj uniji po visini udjela mladih u NEET kategoriji na četvrtom mjestu, poslije Bugarske, Italije i Grčke.

U NEET statusu najveći je broj mladih koji su završili srednjoškolsko obrazovanje te smo po tome najgori u Europskoj uniji. Nezaposlenih je od 15 do 29 godina 21,8 posto, što je značajan porast u odnosu na 2008. i 2009 godinu. Također, dobra je vijest da većina mladih želi raditi.

Apsurd je hrvatskoga sustava taj da je većina korisnika mjera poput stručnog osposobljavanja zapravo visokoobrazovana te Marin Živković, suradnik na programu Prava mladih u MMH-u ističe kako bi se sustav trebao promijeniti. 

― Jednostavno, sredstva i resurse treba usmjeriti na mlade, kod kojih je nedvojbeno detektiran nedostatak vještina, a ne samo podupirati sustav gdje se visokoobrazovani koriste kao jeftina radna snaga. ― objasnio je Živković. 

Prema podacima Eurostata, u državama gdje je veći postotak mladih koji uče na radnom mjestu, udio je NEET populacije manji. Tako je na primjer u Danskoj taj postotak 39,1 dok je u Hrvatskoj svega 2,9 posto.

― Osobe koje uče na radnom mjestu često su izloženije novim tehnologijama i proizvodnim procesima, za razliku od učenja koje se odvija u učionicama. Naposljetku, sve to dovodi do toga da su mladi po izlasku iz obrazovnog sustava poželjnija radna snaga koja se velikom brzinom može uklopiti u proizvodne procese. ― rekao je Živković.

Zabrinjava što dosta mladih nije prijavljeno u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Rješenje tog problema Živković vidi u snažnijem podupiranju organizacija civilnog društva koje su specijalizirane za rad s osobama u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva.

FOTO: FLICKR