LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Kajom Pavlinić

Hrvatska Greta: „Ako netko ne zna otkud početi, može mi se javiti i dat ću sve od sebe da mu pomognem naći priliku”

Osim što studira, Kaja Pavlinić članica je niza udruga usmjerenih prema mladima, ima odličnu startup ideju, srednjoškolce potiče da ne prepisuju na ispitima, a zbog svega su je prozvali hrvatskom Gretom. Donosimo vam intervju s ovom iznimnom studenticom FER-a.

Osim što studira, Kaja Pavlinić članica je niza udruga usmjerenih prema mladima, ima odličnu startup ideju, srednjoškolce potiče da ne prepisuju na ispitima, a zbog svega su je prozvali hrvatskom Gretom. Donosimo vam intervju s ovom iznimnom studenticom FER-a.

Aktivistica, članica i predsjednica jedne udruge i članica mnogih drugih, vlasnica ideje za startup, a ponajprije studentica. Ovo je tek početak popisa koji opisuje Kaju Pavlinić, studenticu diplomskog studija računarstva na zagrebačkom FER-u. Široj je javnosti postala poznata kada su je domaći mediji prozvali hrvatskom Gretom (mladom švedskom aktivisticom koja je javnost zainteresirala svojim govorom o klimatskim promjenama), a sve je zaintrigirala njezina borba protiv prepisivanja u školama i na fakultetima. Razgovarali smo s njom i saznali sve o njezinu aktivizmu.

Zanimalo nas je čime se sve, osim studiranjem, bavi Kaja:

– Van fakulteta bavim se aktivnostima prvenstveno usmjerenima prema mladima. Tako sam predsjednica udruge Forum za održivi razvoj Zeleni prozor, član alumni zajednice američkog State Departmenta, potpredsjednica Savjeta mladih Grada Varaždina, članica Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske te Mladi europski ambasador (Young European Ambassador). Dodatno, osnivačica sam antikorupcijskog projekta Integritas, radim kao projektni menadžer u tvrtki Duart, a u ostatku vremena organiziram razne konferencije, radionice i projekte za mlade.

Upravo su je zbog aktivizma neki domaći mediji prozvali hrvatskom Gretom, pa nam je rekla što misli o tome:

– Iako je, priznajem, zabavno čuti da te netko uspoređuje s osobom koja je uzdrmala cijeli svijet, radije bih da me se ne uspoređuje ni s kim, već gleda kao individualca koji ima svoj neki put. Uz usporedbe dolaze i određena očekivanja, a u slučaju Grete usporedbe možda čak i nemaju smisla jer je moj utjecaj puno manjeg raspona. S druge strane, ta usporedba mi laska ako sam tako prozvana zbog upornosti i neustrašivosti da iznosim svoje mišljenje, što su upravo Gretine osobine.

Foto: Kaja Pavlinić / privatan album. Kaja na okupljanju Young European Ambasadora u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Vjerojatno najzanimljivija Kajina aktivnost podizanje je svijesti o prepisivanju na ispitima, tj. o posljedicama istog. Kaja nam je otkrila kako je došla na ideju držati srednjoškolcima radionice na tu temu:

– U medijima često čitamo o raznim primjerima korupcije i nepotizma, a nerijetko pročitamo i da je neka od javnih osoba plagirala svoj diplomski/doktorski rad. Uz to, htjela sam saznati razloge zbog kojih je akademsko nepoštenje toliko zastupljeno u obrazovnim institucijama diljem Hrvatske. Zato sam pokrenula Integritas. Izuzetno je bitno napomenuti kako cilj projekta nije prozivanje, cinkanje ili okrivljavanje, već neformalnim metodama osvijestiti mlade kako takav način postizanja uspjeha upravo najviše šteti njima samima. 

Kao izvor problema prepoznala je sustav te najavila nadolazeću konferenciju na kojoj će raspravljati o problemu:

– Naravno, ogroman je problem i u sustavu, pogotovo srednjoškolskom, zbog kojeg su mladi preopterećeni i time skloniji varanju i prepisivanju. Pravi problem nastaje kada to nastave činiti na fakultetu, pogotovo kada se radi o fakultetima kao što su medicina, čime zapravo direktno utječu na svoje kompetencije kada se jednog dana nađu na tržištu rada. U veljači 2020. u Varaždinu organiziram konferenciju za mlade pod nazivom Youth Voice for Integrity, gdje ćemo analizirati korupciju kroz četiri sfere: politiku, obrazovanje, medije i zdravstvo, ali i predložiti načine na koje mladi mogu doprinijeti rješenju.

Najveća nagrada za ono što radi pozitivan joj je feedback koji dobiva od učenika te promjene koje se događaju upravo zbog njezinih radionica:

– Reakcije na projekt su odlične, pogotovo kada dobijem koristan feedback kojim ću kasnije moći vršiti i pritisak na sustav koji također doprinosu akademskom nepoštenju zbog preopterećivanja studenata, a pogotovo učenika. S obzirom na to da projekt traje već tri godine, primjećujem već neke pozitivne pomake, gdje mladi počinju utjecati jedni na druge.

Uz sve što čini, Kaja je pronašla vremena za razvoj startup projekta koji je 2017. nagrađen kao najbolji na natjecanju Startup Europe Awards :

– Radi se o startup ideji pod nazivom Tinja, koja se bavi promicanjem obnovljivim izvorima energije i razvojem platforme za optimalno spajanje instalatera solarnih panela i onih koji žele solarne panele na svom posjedu. Iako ideju razrađujem već neko vrijeme, trenutno čekam da završim fakultet kako bih mogla nastaviti implementaciju same ideje bez gubitka studentskih prava. 

Foto: Kaja Pavlinić / privatan album. Kaja s kolegama na programu Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship reunion u Berlinu. 

Nismo se mogli ne zapitati odakle Kaji vremena za sve, pogotovo s obzirom na činjenicu da je većini studiranje sasvim dovoljno da popune raspored. Kaja nam je zato otkrila kako organizira svoje vrijeme:

– Ključ je definitivno u odgovornosti i dobroj organizaciji. Faks i fakultetske obveze su mi na prvom mjestu, a zatim dolazi sve ostalo. Do sada nisam imala nikakvih problema i zadovoljna sam svojim uspjehom na fakultetu. Iako se čini da nemam baš slobodnog vremena, pokušavam spavati minimalno 6-7 sati (iako mi često ne uspije) i uvijek pronaći dovoljno slobodnog vremena za sebe. U slobodno vrijeme volim provoditi vrijeme s najbližima, otići u prirodu, na neku večeru ili kino, družiti se, a također volim i čitati, pjevati, kao i šetati po gradu. 

Kaja shvaća važnost aktiviranja mladih ljudi, ali i njihove strahove i dvojbe, pa svima poručuje:

– Ako netko ne zna otkud početi, definitivno mi se može javiti i dat ću sve od sebe da mu pomognem naći neku zanimljivu priliku ili način da se aktivira oko onoga oko čega želi. Daleko najbitniji savjet koji imam je da hrabro krenu u to za čime su strastveni. Mi smo još uvijek mladi i imamo malo za izgubiti, pa je sada pravo vrijeme da pokušamo nešto novo napraviti.

Na kraju smo saznali što planira u budućnosti te joj u svemu čemu stremi želimo puno sreće i uspjeha:

– Definitivno se nadam da ću uspjeti kvalitetno usmjeriti i razviti svoju karijeru te i dalje raditi na zanimljivim lokalnim i međunarodnim projektima, a da ću paralelno i u privatnom životu biti jednako zadovoljna kao danas. 

FOTO: MATEA SMOLČIĆ SENČAR