LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Institut Ruđer Bošković

Hrvatska doktorandica osvojila cijenjenu Fulbrightovu stipendiju za istraživanje u ekološkim znanostima

Fulbrightova stipendija, financirana od strane Vlade SAD-a, jedna je od najpoznatijih međunarodnih stipendija te se dodjeljuje vrhunskim studentima i znanstvenicima iz cijelog svijeta.

Fulbrightova stipendija, financirana od strane Vlade SAD-a, jedna je od najpoznatijih međunarodnih stipendija te se dodjeljuje vrhunskim studentima i znanstvenicima iz cijelog svijeta.

Marija Purgar Filjak, doktorandica na Institutu Ruđer Bošković, osvojila je cijenjenu Fulbrightovu stipendiju koja će joj omogućiti devetomjesečno usavršavanje na Sveučilištu Emory u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, Marija će se fokusirati na istraživanje transparentnosti i kvalitete ekoloških istraživanja, s naglaskom na otvorenost podataka i dijeljenje analitičkih alata u znanosti.

Fulbrightova stipendija, financirana od strane Vlade SAD-a, jedna je od najpoznatijih međunarodnih stipendija te se dodjeljuje vrhunskim studentima i znanstvenicima iz cijelog svijeta. Marija je odabrana u izrazito konkurentnom procesu prijave koji je uključivao pisanje motivacijskog eseja, prijedlog znanstvenog istraživanja i polaganje engleskog jezika.

Prilika za studente veterinarske medicine: uz mentorsko vođenje, možete dobiti i financijsku podršku


Marija je od 2021. godine asistentica doktorandica u Laboratoriju za informatiku i modeliranje okoliša na IRB-u. Do sada je objavila osam znanstvenih radova, od kojih su dva u prestižnom časopisu Nature Ecology & Evolution. Također je dobitnica Godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za znanstvene radove, što dodatno potvrđuje njen izniman znanstveni doprinos.

Tijekom istraživanja na Sveučilištu Emory, Marija će se baviti pitanjima koja su od ključne važnosti za transparentnost u znanstvenim studijama, uključujući registraciju istraživačkih planova prije provođenja istraživanja, što je ključan element za povećanje pouzdanosti i kvalitete rezultata.

Natječaj za stipendiju Agronomskog fakulteta: pokriveni troškovi školarine za diplomski studij


 
IZVOR: INSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA