LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrijedna inicijativa

Grad Rijeka: Povoljniji uvjeti najma za studente i mlade obitelji

Studenti i mlade obitelji na riječkom području, uskoro će imati priliku iznajmiti stan po nižoj cijeni u odnosu na tržišnu.

Studenti i mlade obitelji na riječkom području, uskoro će imati priliku iznajmiti stan po nižoj cijeni u odnosu na tržišnu.

Opće je poznato kako na području Republike Hrvatske kronično nedostaje smještaja u studentskim domovima. Zbog toga su brojni studenti prisiljeni iznajmljivati privatne stanove po enormnim cijenama. Taj problem još je više izražen na Jadranu, gdje faktor turizma dodatno utječe na cijenu najma. 

Zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan, najavila je uvođenje novog programa prema kojem će studenti i mlade obitelji imati priliku iznajmiti stan po povoljnijim uvjetima. Također, pozvala je Vladu da studentima omoguće korištenje državnih stanova.

Iako Grad Rijeka nema zakonskih obveza prema srednjem i visokom školstvu, naša je dužnost odgovoriti na potrebe građanstva i mladih. Svjesni smo da stanovi mladima moraju biti priuštivi. U 2023. godini osmislit ćemo stambeni program za mlade i formirati listu za stanove za njih. Na taj način prvi put će se dodjeljivati stanove za mlade, a radit će se o jednoipolgodišnjem najmu za studente i mlade obitelji koje prvi put ulaze u svijet rada. Osim toga, gradski portal Moja Rijeka želimo u sljedećoj godini pretvoriti u portal za mlade jer ne želimo biti crno-bijeli film, već želimo komunicirati s mladim ljudima kako bi dobili odgovore na sva pitanja u vezi s onim što se događa u gradu. U Rijeci ima preko 200 državnih stanova i pozivamo Vladu da ih da studentima na korištenje - rekla je Krpan, a izjavu prenosi Novi list.

Potpredsjednica SDP-a, Sabina Glasovac, ukazala je na probleme s kojima se susreću studenti na obali.

Svjedoci smo eksplozije cijena nekretnina, posebno u velikim gradovima. To je posljedica inflacije. Zbog toga su i cijene najma otišle u nebo. Na obali studenti pred ljeto moraju napustiti stanove jer se iznajmljuju turistima. Studenti najviše ispaštaju pa studiranje postaje otežano ili nemoguće. Ne želimo živjeti u društvu u kojemu svi nemaju jednake šanse za obrazovanje. - istaknula je Glasovac.


 
FOTO: UNSPLASH