LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POTICANJE MLADIH

Grad Dubrovnik raspisao natječaj za stipendije: Fond stipendija veći, a naglasak je na deficitarnim zanimanjima

Ovogodišnjim natječajima poseban naglasak stavlja se se na obrazovanje u deficitarnim i zanimanjima u zdravstvu, a povećan je i iznos imovinskog cenzusa za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Ovogodišnjim natječajima poseban naglasak stavlja se se na obrazovanje u deficitarnim i zanimanjima u zdravstvu, a povećan je i iznos imovinskog cenzusa za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Grad Dubrovnik objavio je natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima u novoj školskoj i akademskoj godini, a natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za učenike i studente u deficitarnim  zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom, piše Dubrovniknet.

Također, u odnosu na 2021., u ovoj godini je fond stipendija nešto veći, a iznosi 2.250.000 kuna što je za oko 25 tisuća kuna više, nego prethodne kalendarske godine.

Ovogodišnjim natječajima poseban naglasak stavlja se se na obrazovanje u deficitarnim i zanimanjima u zdravstvu. Tako se za deficitarna spisuje ukupno 27 stipendija, od toga 9 učeničkih i 18 studentskih.

Također, za akademsku godinu 2022./2023. dodijelit će i 22 studentske stipendije nadarenim studentima, a od toga 10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 10 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti te dvije  stipendije u umjetničkom području.

Kao i prethodnih godina kroz stipendijski natječaj se stipendiraju i mladi koji se obrazuju za zanimanja u zdravstvu, a pri kreiranju natječaja vodilo se računa i o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora i logopeda.

Učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja dodijelit će se 6 učeničkih i 10 studentskih stipendija. Dobra vijest je što su navedenoj kategoriji povećani su iznosi imovinskog cenzusa, koji sada iznose 3.500 kuna za samca, 5.000 kuna za dvočlanu obitelj, 6.500 kuna ta tročlanu obitelj, 8.500 kuna za četveročlanu obitelj te se za svakog daljnjeg člana obitelji iznos povećava za 1.500 kuna.

Broj planiranih stipendija u kategoriji studenti koji su osobe s invaliditetom te u kategoriji učenici i studenti koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata nije unaprijed određen.

Natječaji sa svim detaljima, uvjetima i kriterijima te informacijama o načinu prijave s potrebnim obrascima dostupni su ovdje.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA