LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati studije

Gotovo 50 hrvatskih znanstvenika nalazi se među 2% najutjecajnijih na svijetu

Analizirani su citati od 1996. do 2019. godine u 22 polja i 176 grana, nakon čega je objavljena studija 160 000 najcitiranijih znanstvenika.

Analizirani su citati od 1996. do 2019. godine u 22 polja i 176 grana, nakon čega je objavljena studija 160 000 najcitiranijih znanstvenika.

Na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji objavljena je studija o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća najcitiranijih 2 % svjetskih znanstvenika u pojedinim granama znanosti. Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su 23 sa Sveučilišta u Zagrebu, priopćili su njegovi predstavnici.

Spomenuta 23 na popisu obuhvaćaju: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (Sanja Martinez i Mirjana Metikoš-Huković), Farmaceutsko-biokemijski fakultet (Gordan Lauc, Ana Marija Domijan, Ivan Kosalec), Geodetski fakultet (Bojan Vršnak), Prirodoslovno-matematički fakultet (Nada Oršolić, Dario Vretenar, Andrej Dujella), Fakultet elektrotehnike i računarstva (Hrvoje Pandžić, Sven Lončarić, Damir Žarko), Medicinski fakultet (Željko Reiner, Ivica Kostović, Iva Hojsak, Ana Maria Šimundić, Velimir Altabas), Prehrambeno-biotehnološki fakultet (Anet Režek Jambrak, Predrag Putnik, Marina Cvjetko Bubalo), Kineziološki fakultet (Goran Marković), Fakultet strojarstva i brodogradnje (Hrvoje Jasak, Neven Duić).

U sklopu studije objavljene su dvije liste – jedna prikazuje najutjecajnije znanstvenike za cjelokupnu znanstvenu karijeru, a druga najutjecajnije znanstvenike za 2019. godinu. Analizirani su citati od 1996. do 2019. godine u 22 polja i 176 grana, a zatim su rezultati uklopljeni u studiju temeljenu na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti. Rad je dostupan na poveznici.
FOTO: PIXABAY